1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Haglund ilmatilaloukkauksista: Tuskin enää sattumaa

Puolustusministeri sanoi suhtautuvansa tilanteeseen hyvin vakavasti. Venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa tänään jo kolmannen kerran viikon sisällä.

Puolustusministeri Carl Haglund. Kuva: Yle

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoi suhtautuvansa hyvin vakavasti epäiltyihin venäläisten ilmatilaloukkauksiin. Puolustusministeriö kertoi tänään, että venäläisen sotilaskuljetuskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa tänään puoliltapäivin.

Haglundin mukaan asia on ikävä, koska kyseessä on jo kolmas ilmatilaloukkaustapaus viikon sisällä.

- Tämän johdosta joudutaan nyt lisäämään tunnistuslentotoimintaa ja seuraamaan tätä. Ja olisi tietenkin toivottavaa nyt, että venäläisten toimesta parannetaan tätä juoksua huomattavasti, koska tämä ei voi jatkua näin, Haglund sanoi.

Hän kertoi, että suomalainen Hornet-hävittäjä kävi tänään paikalla tunnistamassa koneen. Puolustusministeri uskoo, että toistuvissa loukkauksissa on kysymys myös tahallisuudesta.

- On hyvin vaikea nähdä, että tässä olisi enää sattumasta kysymys.

Selvitystä pyritään saamaan myös poliittisella tasolla

Haglundin mukaan asiaa käsittelee ensisiijaisesti ulkoministeriö, joka pyytää Venäjältä normaaliin tapaan selitystä alueloukkauksista.

- Sen lisäksi uskon, että kyllä myös poliittisella tasolla nyt pyritään saamaan selvitystä tapahtuneeseen ja näihin kaikkiin kolmeen tapaukseen. Mutta sitten myös ilmaisemaan se tosiasia, että tämä ei meidän näkökulmasta ole lainkaan hyväksyttävää, hän sanoi.

Haglund uskoo, että ulkoministeriö on yhteydessä Venäjän suurlähetystöön vielä tämän päivän aikana. Yle Uutisten tietojen mukaan lähetystön kanssa keskusteltiin jo ensimmäisen ilmatilaloukkausepäilyn jälkeen.