1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Puolen vuosisadan odotus päättyy kuolemaan – katso video kasviharvinaisuuden kukinnasta

Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa pääsee todistamaan tuiki harvinaista ilmiötä. Kuusi- ja puolimetrinen jättiagaave kukkii vain kerran elämässään.

luonto
Jättiagave Turun kasvitieteellisessä puutarhassa
Kuuden ja puolen metrin korkeuteen kurottava jättiagaaven kukkaverso on avannut ensimmäiset nuppunsa.

Viidenkymmenen vuoden odotus sai täyttymyksensä Turun yliopiston kasvitieteellisessä (siirryt toiseen palveluun)puutarhassa (siirryt toiseen palveluun)torstaiaamuna. Kuuden ja puolen metrin korkeuteen kurottava jättiagaaven kukkaverso oli avannut ensimmäiset nuppunsa.

– Kukkanuppuja on versossa arviolta 2400. Ensimmäiset kukat huomattiin aamulla, ja keskipäivällä niitä oli auki jo kymmenkunta, ylipuutarhuri Simo Laine kertoo.

Se kukkii kerran elämässään ja sitten kuolee.

Ylipuutarhuri Simo Laine

Kukinnan odotetaan kestävän useita viikkoja tai muutaman kuukauden. Viisikymmenvuotiaalle kasville kukinta on ensimmäinen ja viimeinen.

– Jättiagaave kukkii luonnossa ehkä jo kymmenen vuoden jälkeen. Tällä meidän jättiagaavella kesti viisikymmentä vuotta. Kasvi kerää energiaa kukintaa varten monta vuotta. Se kukkii kerran elämässään ja sitten kuolee, Laine toteaa.

Jättiagaaveja ei Suomessa ole kovin monta. Simo Laineen mukaan niitä on vain kasvitieteellisissä puutarhoissa, isoimmissa kartanoissa ja kenties joillakin vannoutuneilla mehikasviharrastajilla. Turun Akatemian kasviluettelosta löytyy merkintä jättiagaavesta vuodelta 1787.

Lue seuraavaksi