1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtion sijoitusyhtiöstä tuli rahantekokone: 900 miljoonan euron osingot valtion kassaan

Solidiumin osakesalkussa on 12 pörssilistattua yhtiötä, joissa kaikissa Solidium on vähemmistöomistajana. Omistuksiin kuuluu muun muassa Talvivaara.

talous
Solidiumin kyltti.
Yle

Suomen valtion kokonaan omistamasta sijoitusyhtiö Solidiumista on tullut valtiolle melkoinen rahantekokone. Viiden vuoden ikään ehtinyt Solidium on tilittänyt valtiolle selvästi enemmän rahaa kuin mitä omistuksien osingoista on kertynyt

Solidiumin tuorein varsinainen yhtiökokous päätti maksaa Suomen valtiolle osinkoa 900 miljoonaa euroa. Solidiumin saamat osingot olivat yhteensä 350 miljoonaa euroa.

Solidiumin osakesalkussa on 12 pörssilistattua yhtiötä, joissa kaikissa Solidium on vähemmistöomistajana. Solidiumin omistamiin yhtiöihin kuuluvat muun muassa Talvivaara ja Rautaruukin kanssa yhdistynyt ruotsalainen SSAB.

Vuosien aikana Solidium on sijoittanut Talvivaaraan 150 miljoonaa euroa. Talvivaara on parhaillaan saneerauksessa. Tulostietoja yhtiö ei ole vähään aikaan kertonut ja aiemmin tällä viikolla se sai Finanssivalvonnalta poikkeusluvan julkistaa tammi-kesäkuun tuloksensa viimeistään syyskuun lopussa. Tuloksen piti tulla tällä viikolla.

– Me tietysti seuraamme Talvivaaran tilannetta läheltä. Yhtiön tilanne on erittäin haastava ja katsotaan, mihin päästään tässä saneerausprosessissa, kommentoi Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen.

Siihen Järvinen ei ota kantaa, miten paljon Talvivaaran miljardiluokkaa olevia velkoja pitäisi leikata.

– En lähde sitä tässä kommentoimaan, mutta uskon että puhutaan erittäin merkittävistä leikkauksista.

Rautaruukki puolestaan on ollut julkisuudessa viime aikoina yhdistyttyään ruotsalaisen SSAB:n kanssa. Julkisessa keskustelussa on kysytty, valuuko yhtiön valta kokonaan Ruotsiin.

Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä sanoo, että Solidiumin salkussa on hyvin erilaisia yhtiöitä, joiden tukemiseksi pitää tehdä erilaisia ratkaisuja.

– Jos katsomme kutakin yhtiötä ja mietimme, mikä on yhtiön mahdollisuus kasvaa toimialalla ja mihin se on menossa, on mahdollista että tullaan tilanteeseen, jossa ollaan sellaisessa kuin Rautaruukin tapauksessa, jolloin yhtiön kannalta paras rakenteellinen ratkaisu – mikä oli ehdottoman tärkeä – oli yhdistää kaksi yhtiötä, suomalainen ja ruotsalainen, muotoilee Ala-Pietilä.

Rautaruukki nimitti eilen keskiviikkona uuden halituksen. Nelihenkisessä hallituksessa on kolme ruotsalaista ja yksi suomalainen.

– Luulisin että maaotteluhenki ei ole se, miten yrityksiä pitää katsoa, kun niitä kehitetään. Yrityksen kannalta keskeistä on se, että meillä on mahdollisimman osaava, mahdollisimman kilpailukykyinen johto, mahdollisimman osaava ja ammattitaitoinen hallitus. Tällä tavalla pidetään huolta, että yritykseen vaikuttava taho on paras mahdollinen, Ala-Pietilä toteaa.

– Rautaruukkihan on nyt osa SSAB:ta ja mehän tietysti omistamamme SSAB:ta. SSAB:n halitus on siten meidän kannalta se tärkein, kommentoi puolestaan Järvinen.

SSAB:n hallitukseen on tulossa kaksi suomalaista.

Torstaina SSAB tiedotti, että nimitysvaliokunta ehdottaa syyskuun puolivälissä pidettävälle SSAB.n ylimääräiselle yhtiökokoukselle, että hallituksen uusiksi jäseniksi valitaan Suomesta Kim Gran ja Matti Lievonen. Gran on jäämässä syyskuun lopussa eläkkeelle Nokian Renkaiden toimitusjohtajan paikalta. Lievonen on Neste Oilin toimitusjohtaja.

Lue seuraavaksi