Sote-kuntayhtymä Saarikka pohtii palkan muuntamista osingoiksi

Pohjoisen Keski-Suomen perusturvan liikelaitos Saarikka selvittää lääkäripalvelujen yhtiöittämistä. Tämä mahdollistaisi henkilöstölle palkan muuntamisen osingoiksi.

Kotimaa
Mikael Palola.
Saarikan johtaja Mikael Palola siirtyy eduskuntaan.Yle / Jori Asikainen

Perusturvaliikelaitos Saarikassa selvitetään lääkäripalveluiden yhtiöittämistä. Yhtiöittäminen tarkoittaisi sitä, että työntekijä voisi nostaa osan palkastaan osinkoina.

Muunnon seurauksena työntekijä saisi noin kolmanneksen palkkatuloa enemmän rahaa itselleen, sillä osingoista ei tarvitse maksaa sivukuluja.

– Saarikan ensisijainen tehtävä on taata syrjemmällä asuville toimivat lääkäripalvelut. Tarkastelimme parhaiten hoitohenkilökuntaa rekrytoimaan onnistuneita työnantajia, ja tämä johti selvityksen käynnistämiseen, sanoo Saarikan johdosta virkavapaalla oleva kansanedustaja Mikael Palola (kok.).

Palolan mukaan yhtiöittäminen loisi myös kannustimen kehittää terveydenhuollon toimintaa.

– Me näemme kyllä, että varjopuoli on tämä ansiotulojen muuntaminen pääomatuloiksi. Se ei ole Saarikan tavoite. Mutta jos selvityksemme johtaa siihen, että asiaa tarkastellaan Suomessa laajemminkin, pidän sitä hyvänä, Palola sanoo.

Palolan mukaan Saarikan pohdinnoissa on vielä erittäin paljon avoimia kysymyksiä.

– Päätimme selvittää asiaa, mutta se ei tarkoita, että mallia vietäisiin koskaan käytäntöön. Kyse on toimivista terveydenhuollon palveluista, ja se perimmäinen tavoite ei saa jäädä niin sanottujen verokikkailujen alle, Palola toteaa.