Karukosken Mielensäpahoittaja kritisoi pinnallisuutta - ennen selvittiin ilman "hiplailutauluja"

Syyskuun alussa valkokankaalle tuleva Mielensäpahoittaja pohtii kiireen ja kiireettömyyden suhdetta. Ohjaaja Dome Karukoski myöntää, että elokuvan voi nähdä myös nykyisen pinnallisen elämän kritiikkinä.

Kotimaa
Ohjaaja Dome Karukoski ja Mielensäpahoittaja-elokuvan pääroolia näyttelevä Antti Litja elokuvan kuvauksissa.
Mielensäpahoittaja-elokuvassa näkyy sukupolvien välinen kuilu: eri sukupolvet eivät ymmärrä toisiaan.

Mielensäpahoittaja on Tuomas Kyrön pakinoista tuttu hahmo, joka haikailee menneiden vuosikymmenen aitojen asioiden perään. Kyrö on myös toinen elokuvan käsikirjoittajista. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Dome Karukoski kokee olleensa turvallisissa käsissä.

- Helpottaa, että Kyrö on ollut mukana. Tietää, ettei hirveästi pielessä voi olla. Tuomas on ollut tosi tyytyväinen lopputulokseen.

Hienointa Mielensäpahoittajassa on elämän näkeminen.

Ohjaaja Dome Karukoski

Karukosken mielestä hienointa Mielensäpahoittajassa on elämän näkeminen. Elokuva käsittelee ikiaikaisia teemoja ja osoittaa, ettei ihminen lopulta muutu.

Elokuvan voi nähdä piikkinä nykyajan kiireelle ja pinnallisuudelle tai maljannostona ajalle, jolloin ihmisten piti tappaa aikaa ilman "hiplailutauluja".

Vastakkain ovat rauha ja kiire, entisaika ja nykyaika. Sukupolvien välillä vallitsee jännite. Antti Litjan esittämälle mielensäpahoittajalle on esimerkiksi täysi shokki, että miniä käy töissä ja tienaa leivän.

- Meidän on vaikea nähdä 30-40 vuotta vanhemman ihmisen pelkoja, Karukoski summaa.

Karukoski on elokuvan teon aikana pohtinut myös suhtautumistaan omaan isäänsä.

- Hän on 80-vuotias ja samanlainen äreä mielensäpahoittaja. Uskon, että se liittyy siihen pelkoon, että ympärillä oleva maailma muuttuu niin vauhdikkaasti. Ja sen takia on niin vaikea kohdata siinä pöydässä hänen kanssaan.

Ohjaaja Dome Karukoskea Yle Keski-Suomelle haastatteli Mikko Maasola.