Kesän loppu, oireiden alku – syksy laukaisee monen atoopikon ihottuman

Kesä ja auringonpaiste toivat useille ainakin hetkellistä helpotusta ihottumaan. Atoopikkojen kannattaa aloittaa perusvoiteiden säännöllinen käyttö heti ihottuman ilmaantuessa.

Kotimaa
Nainen levittää kosteusvoidetta kädelleen.
YLE / Lahti

Helteinen kesä tarjosi helpotusta useiden atoopikkojen iho-oireisiin.

– Tällaisen suhteellisen lämpimän ja aurinkoisen kesän jälkeen ihottuma on aika asiallisella mallilla. Ei voisi sanoa että se missään tapauksessa olisi oireeton, mutta normaaliin verrattuna ihottuma on vähintään tyydyttävää, lähes koko ikänsä atooppisesta ihottumasta kärsinyt Esa Linjamaa kertoo.

Useiden atoopikkojen oireet palaavat tai pahentuvat syksyllä, kun auringonvaloa on saatavilla kesää vähemmän. Atopialiiton puheenjohtajana toimivalle Linjamaalle oireiden kausivaihtelu on tullut tutuksi.

– Tietysti pitäisi koputtaa puuta, että tämä pysyisi aisoissa. Mutta realistisesti ajateltuna tilanne on se, että iho tulee parin kuukauden sisällä olemaan selvästi heikommassa kunnossa, Linjamaa sanoo.

Hoitomuotoja voiteista aurinkomatkoihin

Kutina ja kuiva iho kuuluvat atooppisen ekseeman eli atooppisen ihottuman yleisimpiin oireisiin. Joillakin kroonisen sairauden oireet helpottavat jo lapsuudessa, mutta toisilla ihottuma kulkee mukana läpi elämän. Kesä ja auringonpaiste toivat useille ainakin hetkellistä helpotusta ihottumaan.

Tietysti pitäisi koputtaa puuta, että tämä pysyisi aisoissa.

Esa Linjamaa

– Kesän jälkeen iho on yleensä hyvä kuukauden tai pari kuukautta, mutta pikkuhiljaa auringon UV-säteilyn vaikutus hiipuu ja lakkaa. Myös talven kuiva huoneilma ja pakkaset voivat pahentaa ihottumaa, sanoo Terveystalo Jyväskylän ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen.

Huttunen suositteleekin, että atoopikkojen ja muiden kuivasta ihosta kärsivien kannattaa aloittaa perusvoiteiden säännöllinen käyttö heti ihottuman ilmaantuessa.

– Ihoa kannattaa ruveta hoitamaan siinä vaiheessa, kun ihottuma alkaa palailla. Vähintään ottaa siinä vaiheessä perusrasvauksen päivittäiseen käyttöön.

Tarvittaessa auringonvaloa voi korvata myös lääkärin määräämillä valohoidoilla. Pahimpiin oireisiin voi hakea apua myös Raha-automaattiyhdistyksen tukemilta etelänmatkoilta eli aurinkopainotteisilta sopeutumisvalmennuskursseilta.