Tappajaetana valtasi kaupunginosia Turussa – kaupunki lähetti satoja kirjeitä

Ukkoetana pitää muistaa jättää hävityspuuhissa rauhaan. Se kuuluu Suomen luontoon ja on puutarhassa harmiton.

luonto
tappajaetana
YLE

Haitallinen espanjansiruetana on runsastunut osassa Turkua riesaksi asti. Kaupunki on jakanut 300 etanasta varoittavaa kirjettä Haritun, Koivulan ja Katariinanlaakson alueilla.

Kirjeessä kerrotaan tappajaetanaksikin kutsutun espanjansiruetanan tunnistamisesta, hävittämisestä ja leviämisen estämisestä. Ongelmaan herättiin tämän kesän osalta kuitenkin turhan myöhään, sanoo luonnonsuojelutyöntekijä Emma Kosonen.

– Nyt on loppukesä, ja ne ovat varmaan jo ehtineet munia. Vaikea sanoa. Toisaalta jatkuvalla torjunnalla on vaikutusta ennemmin tai myöhemmin, Kosonen sanoo.

Jatkuvalla torjunnalla on vaikutusta ennemmin tai myöhemmin.

Emma Kosonen

Espanjansiruetanat eivät aikuisina selviä talvesta, mutta munat selviävät. Siksi kirjeessäkin kielletty maan, kompostin ja kasvien siirtely kannattaa ottaa vakavasti kaikkialla, missä etanaa esiintyy.

– Tällä samalla alueella on myös paikkoja, joista espanjansiruetana on hävinnyt kokonaan. Syyksi arvellaan asukkaiden ahkeraa torjuntatyötä. Kyllä niitä etanoita siis kannattaa kerätä vaikka talkoilla, Kosonen rohkaisee.

Tappajaetana on likaisen oranssi ja kuvioton. Se kasvaa noin 7–14 sentin mittaiseksi. Hävityspuuhissa kannattaa jättää kotoiset ukkoetanat rauhaan, sillä ne kuuluvat Suomen luontoon ja ovat puutarhassa harmittomia.

Etanoista olisi hyvä myös ilmoittaa osoitteessa vieraslajit.fi (siirryt toiseen palveluun). Sieltä myös viranomaiset saavat arvokasta lisätietoa Suomen luontoon kuulumattomista lajeista.