Sotilaslähde epäilee: Ilmatilaloukkaukset voivat olla protesti Suomen Nato-harjoitukselle

Turussa on alkamassa Suomen ja usean Nato-maan yhteinen merisotaharjoitus. Yle Uutisten haastatteleman sotilaslähteen arvion mukaan ei voida sulkea pois, että se olisi yksi syy Venäjän koneiden tekemille ilmatilaloukkauksille.

Kotimaa
Vuosaaren satamaan saapuneet Northern Coasts 2014 -sotaharjoitukseen osallistuvat saksalaisjoukot ajavat poliisisaattueessa.
Vuosaaren satamaan saapuneet Northern Coasts 2014 -sotaharjoitukseen osallistuvat saksalaisjoukot ajoivat satamasta poliisisaattueessa kohti Turkua 27. elokuuta.Yle

Yksi syy Venäjän sotilaskoneiden tekemille Suomen ilmatilan loukkauksille voi olla Turussa alkamassa oleva Suomen ja usean Nato-maan yhteinen merisotaharjoitus Northern Coasts.

Yle Uutisten korkeasta sotilaslähteestä saaman arvion mukaan tätä motiivia ilmaloukkauksille ei voida sulkea pois.

Sotilaiden muistissa on Venäjän asevoimien komentajan Nikolai Makarovin Suomessa kesällä 2012 pitämä tiukkasävyinen puhe. Siinä kenraali Makarov esitti Venäjän närkästyksen Suomen ja Naton sotilaallisesta yhteistyöstä.

"Asiantuntijoidemme mukaan Suomen käytännön osallistuminen Naton 'Nordefco'-yhteistyöhön ja Naton sotaharjoituksiin todistaa, että Suomi on vähitellen liittymässä Nato-toiminnan piiriin. Tietyissä olosuhteissa tämä voi jopa aiheuttaa uhan Venäjän turvallisuudelle", Makarov sanoi.

"Esimerkkinä mainittakoon syyskuussa 2010 järjestetyt Naton ja sen kumppanuusmaiden merisotaharjoitukset 'Northern Coasts 2010'. Näissä sotaharjoituksissa harjoiteltiin Naton joukkojen toimintaa hyväksikäyttäen Suomen kansallista infrastruktuuria sekä mahdollisuutta myöntää Naton esikunnille ja johdolle mahdollisuus johtaa Suomen joukkoja", venäläiskenraali jatkoi.

Sotilaslähde arvio edelleen Yle Uutisille, että Venäjä tekee ilmaloukkauksensa "äärimmäisen taitavasti". Loukkaukset ovat lyhyitä leikkauksia lentoreitin pääsuunnan mukaisesti Suomen ilmatilaan.

Kestoltaan loukkaukset ovat muutaman minuutin luokkaa, jolloin esimerkiksi suomalaisen hävittäjän on vaikea ehtiä ajoissa paikalle. Torstaina ilmavoimien Hornet-hävittäjä sai kuitenkin kuvatuksi venäläiskoneen.

Tämä viittaa siihen, että Suomen ilmatilan valvonnan valmiusastetta olisi nostettu.

Sotilaslähde vahvistaa arvion. Suomalainen Hornet tiettävästi nousee ilmaan jo silloin, kun venäläiskone aloittaa lentonsa esimerkiksi Kaliningradista. Näin suomalaishävittäjä ehtii rajan pintaan jo ennen kuin venäläiskone tekee rajanylityksen.