1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Veikkaukselle huomautus mainosvideosta: "Seksuaalisia vihjailuja"

Naisten takamuksia korostanut jalkapallovideo sai punaisen kortin mainosalan itsesääntelyelimeltä. Veikkaus poisti videon kanavistaan jo kesällä.

urheilu

Mainonnan eettinen neuvosto on antanut Veikkaukselle huomautuksen jalkapallon MM-kisaveikkausta esittelevästä mainoksesta. Neuvoston mukaan mainos halventaa naisia ja korostaa sukupuoleen liittyviä stereotypioita.

Mainoksessa nähtiin jalkapalloilija Lassi Hurskainen esittelemässä taitojaan, mutta kuvauksessa keskityttiin myös muun muassa kahden naisen takamuksiin.

– Videolla esiintyvät naiset on esitetty katseenvangitsijoina ja seksiobjekteina. Kuvaustavalla ja naisten vaatetuksella on esitetty seksuaalisia vihjailuja, joilla ei ole tekemistä kisaveikkauksen kanssa, toteaa neuvoston sihteeri Riina Hero.

Veikkaus julkaisi videon kesäkuussa verkkosivuillaan ja YouTubessa, mutta päätyi pian poistamaan videon kielteisen palautteen takia.

Neuvosto korostaa mainostajan ammatillista ja yhteiskunnallista vastuuta. Neuvoston mukaan jalkapallovideot kiinnostavat myös alaikäisiä, minkä vuoksi toisen sukupuolen halventaminen on erityisen moitittavaa.

Vuonna 2001 perustettu Mainonnan eettinen neuvosto antaa lausuntoja yksittäisten mainosten hyvän tavan mukaisuudesta. Mainosten lainmukaisuuteen neuvosto ei ota kantaa eikä siten käsittele esimerkiksi harjaanjohtavuutta tai totuudenvastaisuutta.

Lue seuraavaksi