Ruotsi ostaa 60 uutta Jas-hävittäjää

Puolustusministeri Karin Enströmin mukaan uusia koneita hankitaan ilmavoimien toimintakyvyn varmistamiseksi, mutta myös Ukrainan kriisi on vaikuttanut päätökseen.

Ulkomaat
Jas-hävittäjä laskeutuu lentokentälle Kallingessa.
Ruotsin ilmavoimien Jas Gripen -hävittäjä.Patric Söderström / EPA

Ruotsin ilmavoimat saa luvan ostaa 60 uuden sukupolven Jas-hävittäjää, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun). Ruotsin puolustusministeri Karin Enström sanoo, että uusia koneita tarvitaan ilmavoimien toimintakyvyn varmistamiseksi, mutta päätöksen taustalla on myös Ukrainan kehitys.

Puolustusministeri Enströmin mukaan uusia hävittäjiä tarvitaan tilanteessa, jossa Venäjällä on jo joukkoja Ukrainan maaperällä. Ostopäätöstä on pohjustettu jo aiemmin, mutta nyt hallitus antoi sille siunauksensa.

– Se, mitä nyt tapahtuu Ukrainassa ja sen ympärillä, vaikuttaa koko Euroopan turvallisuuteen, mutta myös meidän lähialueellamme, missä epävarmuus on kasvanut, Enström sanoi perjantaiaamuna SVT:n haastattelussa.

Ruotsi on yrittänyt saada muita maita mukaan jakamaan Jas-hävittäjien kehityskuluja. Sveitsi kuitenkin perui keväällä aikeensa tilata uuden sukupolven Jas-hävittäjiä Ruotsista, mikä SVT:n mukaan nostaa Ruotsin oman tilauksen hintaa useilla miljardeilla kruunuilla.