1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Susijengin fanit ulvovat koripallon MM-kisoissa

Koripallon MM-kisat Espanjassa ovat nostattaneet ennen näkemättömän kannattajahuuman Suomessa. Bilbaoon on lähdössä tuhansia Susijengin faneja. Kannattajat lupaavat, että Suomen peleissä heistä lähtee ääntä.

urheilu
Susijengin fanit poseeraavat kannustusvaatteissaan.
Hanna Lumme / Yle

Namika Lahden varapuheenjohtaja Risto Virtanen on innokas koripallofani. Niin innokas, että hän toimii Suomen koripallomaajoukkueen kannattajat ry:n puheenjohtajana ja samalla Susijengi-fanien vetäjänä.

Virtanen on tartuttanut innostuksen myös poikiinsa. Heistä toinen on Susijengi-fanien tiedottaja.

Molemmat Virtaset ovat lähdössä koripallon MM-lopputurnaukseen Espanjaan. Heidän lisäkseen Suomesta on paikan päällä arviolta 7 000–10 000 kannattajaa.

Määrä on suuri, jos sitä verrataan vaikka yleisösuosioltaan paljon suurempiin lajeihin kuten jääkiekkoon ja jalkapalloon.

Suomi ensimmäistä kertaa MM-kisoissa

Valtava kiinnostus selittyy kokemuksen ainutlaatuisuudella. Suomi ei ole koskaan ollut koripallon MM-lopputurnauksessa, muistuttaa Risto Virtanen.

– Fanitus alkoi kuusi tai seitsemän vuotta sitten. Silloin reissussa oli neljä miestä. Joka vuosi on remmi kasvanut, ja nyt odotetaan lauantain MM-avaukseen jopa 10 000:tä kannattajaa.

Varsinkin nyt, kun elämme tällaisia taloudellisia aikoja, elämysten tarjoaminen on täydellinen täsmäisku ihmisten hyvinvointiin pahoinvoinnin keskellä.

Risto Virtanen

Monelle tämä kokemus on ensimmäinen – ainakin ensimmäinen kerta, kun Suomi kohtaa USA:n, muistuttaa Janne Virtanen

– Moni haluaa nähdä NBA:ssa pelaavia supertähtiä livenä. Nyt siihen on mahdollisuus.

Virtaset ovat aktiivisia touhuajia, mutta kiittävät muita. Risto Virtanen ei halua ottaa fanitoiminnasta kunniaa itselleen.

– Koitetaan touhuta ja tehdä asioita kivasti ja luoda ihmisille elämys. Varsinkin nyt, kun elämme tällaisia taloudellisia aikoja, elämysten tarjoaminen on täydellinen täsmäisku ihmisten hyvinvointiin pahoinvoinnin keskellä.

Paikan päällä Bilbaossa järjestetään Susijengi-faneille yhteisiä aktiviteetteja, mikä on teettänyt paljon töitä, sanoo nuorempi Virtanen.

– Ennen kaikkea tiedotuspuolella on melkoinen rumba. Päivän mittaan tulee 30–40 sähköpostiviestiä, joihin pitäisi reagoida. Mutta nyt kun reissuun päästään, tämän puolen pitäisi helpottaa.

Pelipaita päällä fanillakin

Susijengin faneilla on mukanaan paljon rekvisiittaa. Siitä kiitos kuuluu jäsenille, sillä hankintoja on tehty jäsenmaksuilla, toteaa puheenjohtaja Virtanen.

– Ideologiamme on, että yleisö on se ”kuudes pelaaja”. Sen takia on teetetty pelipaidat, joissa nimen kohdalla lukee ”Susijengi”. Sama teema näkyy myös t-paidoissa ja kaulaliinoissa, joissa susi on vielä vähän ärjympi.

Risto Virtanen antaa kiitosta myös yrityksille ja eri yhteistyötahoille, jotka tukevat kannattajien toimintaa.

Lahtelainen ydinryhmämmekin on hajalllaan. Emme istu katsomossa yhdessä. 

Janne Virtanen

Kannattajat hajallaan, mutta yhdessä

Paikan päällä Bilbaossa tuhannet suomalaisfanit eivät kuitenkaan pysty osallistumaan tapahtumiin yhdessä, sanoo Janne Virtanen.

– Lipunmyynti ja ”paikkojen arvonta” on tapahtunut niin, ettemme me ole päässeet vaikuttamaan siihen. Lahtelainen ydinryhmämmekin on hajalllaan. Emme istu katsomossa yhdessä.

– On haaste saada 15 000 katsojan hallissa suomaiset yhtenäiseksi ryhmäksi, mutta yritetään. Vaikka vieruskaveri ei olekaan se kaikkein tutuin, tämä kuitenkin saattaa olla suomalainen.

Menestystäkin odotetaan

Vaikka urheilullinen menestys on sivuseikka, olemme kuitenkin varanneet oman fanijunan Bilbaosta Barcelonaan, jossa pelit jatkuvat, kertovat Virtaset.

– Kun pari peliä viidestä alkulohkon ottelusta voitetaan, on hyvät mahdollisuudet jatkoon. Sitten pidetään uusi hulabaloo vähän pienemmällä porukalla.

Heti kisojen avauksessa on luvassa koripallofanien unelmien täyttymys, kun Suomi kohtaa maailman parhaan joukkueen, USA:n.

– Pelaajat ovat sanoneet, että tämä on heille unelmien täyttymys – samalla lailla kuin meille faneillekin. Varsinainen turnaus alkaa USA pelin jälkeen. Otetaan muilta joukkueilta tarvittavat pisteet. USA-pelissä keskitytään vain hyvään fiilikseen, Virtaset luonnehtivat.

Lue seuraavaksi