1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Perinteet halutaan pitää hengissä – "Ei se jyviä lajittele se ipad"

Jos ei tunne historiaa, ei voi tehdä tulevaisuutta, toteaa Lari Hassel ja käynnistää yli 70-vuotiaan maamoottorin. Vaikka useista perinteistä maa- ja metsätalouskoneista on jo aika jättänyt, halutaan perinteet pitää hengissä huoltamalla ja aika ajoin käynnistämällä vanhoja koneita.

Viskuumylly
Vielä 150 vuotta sitten jyvät eroteltiin akanoista käsikäyttöisellä viskuumyllyllä. 70 vuotta myöhemmin puimakoneelle puolestaan voimaa luovutti dieselkäyttöinen maamoottori. Esko Pulliainen tutustui molempiin laitteisiin.
Viskuumylly
Vielä 150 vuotta sitten jyvät eroteltiin akanoista käsikäyttöisellä viskuumyllyllä. 70 vuotta myöhemmin puimakoneelle puolestaan voimaa luovutti dieselkäyttöinen maamoottori. Esko Pulliainen tutustui molempiin laitteisiin.

Laukaan jo perinteeksi muodostuneilla Tupaswillan perinnepäivillä pääsee tutustumaan vanhaan – maa- ja metsätaloudessa käytettyihin koneisiin aina puimakoneista maamoottoreihin ja viskuumyllyistä jauhon jauhataan.

Vuonna 1864 valmistettu viskuumylly erittelee edelleen akanat ja kevyet jyvät erilleen. Raskaat, puhtaat jyvät laskeutuvat myllyn alle laatikkoon. Kone toimii edelleen, vaikkei konetta operoiva Juhani Anttonen muistakaan konetta käytettäneen viimeiseen 60 vuoteen.

Meillä maalaisilla on verissä tahto siirtää vanhat tiedot ja taidot seuraavalle jälkipolvelle.

Juhani Anttonen

Maailman mennessä edelleen teknisemmäksi, Anttonen kuitenkin toteaa, että edelleen tarvitaan "kovaa tavaraa", eli vanhoja laitteita, joilla työt sujuivat yllättävänkin yksinkertaisesti.

– Ei  sitä älyäkään, että homma voitaisiin tehdä niin helposti, kuten vaikka tällä viskuumyllyllä.

Vaikkei perinteisiä, viskuumyllyn kaltaisia laitteita enää käytetä juuri muualla kuin perinnepäivien kaltaisissa tapahtumissa näytösluonteisesti, on perinteiden ylläpitäminen Juhani Anttosen mukaan tärkeää.

– Meillä maalaisilla on verissä tahto siirtää vanhat tiedot ja taidot seuraavalla jälkipolvelle.

Perinnepäivien kaltaisten tapahtumien kautta nuoremmat polvet saavat tuntumaa siihen, miten töitä on maatiloilla ennen tehty.

– Eihän nuorilla ole näistä mitään käsitystä, eikä tulekaan jos näitä ei ole. Ei se jyviä lajittele se ipad.

Kuusen alta käyttöön

Dieselkäyttöisen maamoottorin käynnistäminen ei käy ilman perinpohjaista alkulämmitystä. Kuva: Yle / Esko Pulliainen

Vähän tuoreempaa mallia maatalouskoneesta Tupaswillassa edustaa yli 70-vuotias kaksitahtinen, reilun tonnin painoinen maamoottori.

Hankasalmelta löytynyt, noin 50 vuotta kuusen juurella tyhjän panttina ollut maamoottori löysi uuden omistajan Lari Hasselista. Osat uinuneeseen laitteeseen sai etsiä 20 metrin säteeltä kuusen ympäriltä.

Jos ei tunne historiaa, ei voi tehdä tulevaisuutta.

Lari Hassel

– Tarina kertoo, että se oli kateuksissaan sinne hankittu. Naapuri oli hankkinut pihaan höyrymoottorin, niin piti hankkia oma. Siinä se seisoi pihassa jonkin aikaa, kunnes se siirtyi sinne kuusenjuurelle ruostumaan. Ikinä tätä ei ollut siellä Hankasalmen tilalla koskaan käytetty.

Yli 70-vuotias diesel-käyttöinen maamoottori on Hasselin mukaan varma lähtemään käyntiin, mutta vanhat koneet ovat aina haasteellisia ja arvoituksellisia.

Vanhat koneet Hasselia kuitenkin kiehtovat, ja omien sanojensa mukaan voimakoneet sun muut ovat vieneet mukanaan. Vanhan tekniikan käyttökuntoisena pitäminen on osaltaan perinteiden vaalimista.

– Aikoinaan kun hurahdin tähän hommaan, niin oman kylän viisas mies totesi, että jos ei tunne historiaa, ei voi tehdä tulevaisuutta.