Korkeakouluille luvassa lisää rahaa – ja opiskelijoita

Budjettiesityksen yhteydessä sovittiin, että korkeakoulujen hakijasumaa puretaan 3 000 uudella opiskelijapaikalla. Näistä suurin osa on tulossa sosiaali- ja terveysalalle.

Kotimaa

Vuoden 2015 talousarvioesityksessä on jyvitetty kelpo rahasumma korkeakouluille.

Ammattikorkeakouluja valtio rahoittaa ensi vuonna suoraan 50 miljoonalla eurolla. Lisäksi valtio on sitoutunut pääomittamaan yliopistoja kolminkertaisesti niiden hankkimia yksityisiä lahjoituksia vastaavasti.

Kevään kehyspäätöksessä puolitettiin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen valtionrahoituksen indeksikorotus, mutta nyt tämä kompensoidaan. Kertaluonteiset erät tuovat yliopistoille 11,2 miljoonaa ja ammattikorkeakouluille 5,4 miljoonaa euroa.

Aalto-yliopiston 70 miljoonan euron lisärahoitusta siirretään kaikkien yliopistojen kilpailtavaksi. Tähän tarkoitukseen laitetaan vuosittain 11,7 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä.

Aalto-yliopistossa päätökseen suhtaudutaan nuivasti. Tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) yliopisto kirjoittaa, että valtion vanhasta rahoitussitoumuksesta uupuu tällä hetkellä yhteensä 70 miljoonaa euroa. Aalto-yliopiston mukaan budjettiesitys heikentää koulun toimintaedellytyksiä.

Opiskelupaikkoja etenkin sosiaali- ja terveysalalle

Hallitus pyrkii purkamaan hakijasumaa kasvattamalla korkeakoulujen sisäänottoa väliaikaisesti 3 000 opiskelijapaikalla. Näistä suurin osa toteutuu ensi vuonna, mutta osa jo kuluvana vuonna.

Uudet opiskelijapaikat koskevat työvoimatarpeen kannalta oleellisia aloja. Eniten paikkoja on tulossa sosiaali- ja terveysalalle.

Koulutustakuun toteuttamista hallitus jatkaa varaamaalla nuorille riittävän ammatillisen peruskoulutuksen tarjonnan koko maassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koulutuspaikkoja voidaan tarpeen mukaan siirtää paikkakunnalta toiselle.

Tavoitteena on myös ottaa käyttöön uusi ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus ja kehittää tutkinnon suorittamisen malleja.