1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Veikkauksen MM-kisamainokselle punainen kortti

Mainonnan eettinen neuvosto on antanut huomautuksen Veikkaukselle jalkapallon MM-kisaveikkauksen mainoksesta. Neuvoston päätöksen mukaan mainos korostaa sukupuolistereotypioita ja esittää naissukupuolen halventavalla tavalla.

kulttuuri

Mainonnan eettinen neuvosto on käsitellyt kokouksessaan jalkapallon MM-kisoihin liittyvää veikkausmainosvideota, jota Veikkaus esitti verkkosivuillaan ja YouTubessa kesäkuussa. Mainoksessa jalkapallon pelaaja Lassi Hurskainen esittelee jalkapallotaitojaan ja mainoksessa kuvataan kahta naista biljardipöydän ääressä ja sängyn päällä. Kuvaus keskittyy muun muassa naisten takamuksiin.

- Videolla esiintyvät naiset on esitetty katseenvangitsijoina ja seksiobjekteina. Mainoksessa on kuvaustavalla ja naisten vaatetuksella esitetty seksuaalisia vihjailuja, joilla ei ole tekemistä kisaveikkauksen kanssa, sanoo mainonnan eettisen neuvoston sihteeri Riina Hero.

Neuvosto korostaa päätöksessään mainostajan ammatillista ja yhteiskunnallista vastuuta. Neuvoston mukaan jalkapallovideot kiinnostavat myös alaikäisiä, minkä vuoksi toisen sukupuolen halventava käyttäminen on erityisen moitittavaa.

- Jos mainostaja epäilee mainoksen hyvän tavan mukaisuutta, voi siitä pyytää mainonnan eettiseltä neuvostolta ennakkolausuntoa. Näin mainostaja torjuu julkisuuskolhut jo ennalta, Hero muistuttaa.

Lue seuraavaksi