Microsoftilta irtisanotaan historiallinen määrä insinöörejä

Insinööriliiton puheenjohtaja pitää korvaavien työpaikkojen löytämistä vaikeana. Vetoapua toivotaan julkisten järjestelmien kehittämisestä.

Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari pitää tietoa 1050 työpaikan vähentämisestä Microsoftilta järkyttävänä.

Porokarin mukaan työntekijöiden annettiin yt-neuvottelujen aluksi ymmärtää, että tutkimus ja tuotekehitys voisi laajentua muissa yksiköissä ja työpaikkoja voisi löytyä muilta paikkakunnilta, jos Oulun yksikkö suljetaan. Vaikka isoja irtisanomisia oli odotettavissa, niiden lopullinen määrä oli pysäyttävä.

- Nyt kun tämä iso luku oli 1 050, niin tämä on Suomen teollisuushistorian suurimpia insinöörikuntaa kohdanneita irtisanomisia, todella järkyttävä uutinen, sanoo Porokari.

Korvaavat työpaikat ovat Porokarin mukaan alan kehityksen vuoksi kiven alla ja uusien työpaikkojen löytyminen voi venyä hyvinkin pitkäksi.

Työntekijöille suunnatuista tukitoimista ei Porokarin mukaan ole vielä tarkkaa tietoa, mutta Microsoftilta on kerrottu niiden olevan tyypiltään samankaltaisia kuin Nokian aikaisemmat tukipaketit.

- On erittäin tärkeätä, että yritys kantaa omaa yhteiskuntavastuuta ja auttaa työntekijöitä siirtymään mahdollisimman nopeasti työstä työhön, jotta heidän ammattitaitonsakaan ei ehdi tässä välissä vanhentua, Porokari sanoo.

Porokari uskoo, että ICT-alan rankka heikentyminen johtaa kehityksen hidastumiseen joksikin aikaa. Vetoapua voisi tulla ICT:n paremmasta hyödyntämisestä yrityksissä ja etenkin julkisella sektorilla.

- Toivoisin, että nyt valtiovalta tekisi tilauksia tietojärjestelmiensä kehittämiseen, koska siellä hukataan voimavaroja ja siitä saataisiin varmasti kehitysvajeeseenkin  merkittävää helpotusta, kun julkisen sektorin tietojärjestelmät olisivat viimeisen päälle vireessä, Porokari toteaa.