Nokia aikoo rakentaa 5G-testiverkon Ouluun

Huippunopean tiedonsiirtoverkon testaaminen saatetaan aloittaa jo ensi vuoden alkupuolella Oulussa. Nokia Networks on tehnyt asiasta periaatepäätöksen ja nimennyt kaksi henkilöä viemään 5G-testiverkon rakentamista eteenpäin, sanoo yhtiön tekninen johtaja Juha Määttä. Määttä osallistui Oulussa järjestetyn Northern Glow -seminaarin keskustelutilaisuuteen perjantaina aamupäivällä.

Kotimaa

Virallinen päätös 5G-testiverkon rakentamisesta Ouluun tehdään syksyn aikana, Juha Määttä sanoo.

– Ensi vuoden alkupuolella voisi jotain olla olemassa, Määttä toteaa kysyttäessä verkon rakentamisaikataulua.

Verkon rakentamiseen ja testaamiseen osallistuvat myös Oulun kaupunki, yliopisto ja VTT.

Huomaamaton tietoliikenneverkko, jota käyttäjän ei tarvitse erikseen aktivoida ja jonka viiveet ovat lyhyitä.

NSN, tekninen johtaja Juha Määttä

Oulu uuteen nousuun 5G:llä?

Langattomien menestystarinoiden teemasta keskusteltiin Nothern Glow 2014 -tapahtumassa Oulun Superpark Areenalla perjantaiaamupäivällä. Panelistit näkivät esimerkiksi 5G-verkon kehittämisen olevan mahdollisuus saada taas Oulun maine ict-kaupunkina nousuun. Osaamista kaupungissa jo on.

– Oulussa oli 1990-luvulla 3G-perusteknologiaosaaminen jo aikaisessa vaiheessa. Myöhemmin tuli puolustusvoimien tarpeisiin ohjelmistoradiohanke: Elektrobit hyötyi tästä, mietti Oulun yliopiston tietoliikennetekniikan osaston johtaja Matti Latva-aho.

– Tarvittaisiin hanke, jossa tehdään yhdessä, porukalla, ja asetetaan tavoite riittävän kauas. Tehdään seuraava iso loikka yhdessä, mutta tähän tarvitaan miljoonarahoitusta.

Ericssonin liiketoiminnan kehittämistä johtava Aulis Koivisto kehui nimenomaan ainutlaatuista oululaista osaamista.

– Oulun radio-osaamiskeskittymä on yksi maailman kovimmista. Siihen täydentyy osaaminen, joka on tullut matkapuhelinkehityksen ja uusien innovaatioiden myötä.

– Lisäksi meillä on luottamusyhteiskunta ja luontainen kyky toimia yhdessä, tätä maailmalla ei monessa paikassa paikassa ole. Miten saadaan tämä yhteistyö ja osaaminen tuloksiksi ilman, että informaatiota pantataan, Aulis Koivisto mietti.

Nokia Networksin teknisen johtaja Juha Määttä näki, että 5G-osaamiseen on hyökättävä matkaan.

– Se ei tule olemaan yksi tuote, koko ekosysteemi mukana. Myös käyttäjäkokemus on saatava mukaan. Näin ihmiset pystyisivät hahmottamaan, että heillä on rajaton kapasiteetti käytössä.

Rahaa nimenomaan markkinointiin

Mitä 5G-verkko sitten on? Juha Määtän mukaan ajatuksena on saada aikaan huomaamaton tietoliikenneverkko, jota käyttäjän ei tarvitse erikseen aktivoida ja jonka viiveet ovat lyhyitä.

– Miten se sitten syntyy: 2G, 3G, 4G, Wi-Fi, se on monen asian summa, Määttä pohtii.

Keskenään kommunikoivien laitteiden ja esineiden verkko - internet of things - voi myös avata oululaisille uusia ovia. 5G-verkkoa tähänkin tarvittaisiin suuren tiedonsiirtomahdollisuutensa vuoksi.

–- Lokakuussa tulemme julkistamaan internet of things -kehitysalustan, päätelaitteen. Erilaisten palvelujen käyttämiseen tarvitaan erilaisia päätelaitteita, siinä Haltian tulee olemaan keskeisessä asemassa, kertoi Haltianin perustajajäsen Pasi Leipälä.

Paneelissa vedottiin päättäjiin, että tuotteiden markkinointiin ja tuotemerkkien kehittämiseen pitäisi saada yhteiskunnalta tukea.

– Megatrendi on se, että Euroopassa väestö ikääntyy.Julkisella puolella ei enää saa sitä palvelua, jota haluaa. Eri radiotekniikoiden yhdistyminen mahdollistaa, ettei tarvitse tulla fyysisesti palveluun: esimerkiksi älykästä liikennettä, älykästä valaistusta, kertoi tuotteistamiseen erikoistuneen Lewel Groupin toimitusjohtaja Jukka Kangas.

– Mutta miten tuotteistetaan palvelut, kuka ne myy ja markkinoi?