Ennätyssuuri maahanmuutto nostattaa vaalikierroksia Ruotsissa

Syyrian ja Irakin sotien vuoksi Ruotsiin saapuu parissa viikossa enemmän turvapaikanhakijoita kuin Suomeen koko vuoden aikana.

Ulkomaat

Tukholman eteläpuolelle Södertäljeen virtaa sotaa pakenevia ihmisiä Ruotsinkin mittakaavassa poikkeuksellisen paljon. Vajaan sadantuhannen asukkaan kaupunki ottaa tänä vuonna vastaan 2 000 turvapaikanhakijaa. Määrä on noin puolet koko Suomen vastaavasta luvusta.

Ruotsin maahanmuuttovirasto arvioi kesällä, että uusia turvapaikanhakijoita on tänä vuonna luvassa jopa lähes 90 000.

– Täällä on paljon sukulaisia ja ystäviä. Ei tarvitse olla yksin, perustelee Syyrian Alepposta paennut Caroline Couria päätymistään juuri Ruotsin Södertäljeen. Hän opiskelee ruotsia Södertäljen aikuiskoulutuskeskuksessa.

Ruotsiin paenneet voivat käytännössä itse valita, mihin asettuvat. Siksi muutama kunta kantaa suhteettoman vastuun pakolaisista.

Södertäljen kunnanhallituksen sosiaalidemokraattinen puheenjohtaja Boel Godner nimeää suurimmaksi ongelmaksi asuntojen puutteen. Suuri osa pakolaisista asuu aiemmin saapuneiden tuttaviensa nurkissa.

Hän antaa täyden tukensa Ruotsi avokätiselle linjalle, mutta vaatii Ruotsin muita kuntia ja muuta Eurooppaa kantamaan suuremman vastuun.

– Maailmasta tulee siten parempi paikka. Kaikki Ruotsin kunnat tai Euroopan maat, jotka sulkevat ovensa, tekevät maailman hieman kylmemmäksi, Godner sanoo.

"Avatkaa sydämenne"

Ruotsin puolueista vain populistinen ruotsidemokraatit ajaa maahanmuuton voimakasta supistamista. Puolue on kannatusmittausten mukaan saamassa suuren vaalivoiton 14. syyskuuta pidettävissä parlamenttivaaleissa.

Mutta pari viikkoa sitten myös hallitusrintaman ykköspuolue kokoomus nosti maaahanmuuton näyttävästi vaaliteemaksi. Tosin aivan eri näkökulmasta.

– Pyydän ruotsalaisia olemaan kärsivällisiä ja avaamaan sydämensä niille, jotka pakenevat henkensä edestä, vetosi kokoomuslainen pääministeri Fredrik Reinfeldt.
Kokoomuksen avaus oli tarkkaan harkittu. Samalla kun pääministeri puolusti voimakkaasti avokätistä maahanmuuttopolitiikkaa, hän varoitti sen kustannuksista.

Kannatusahdingossa olevan hallituksen viesti on, että suojan antaminen hädänalaisille on Ruotsin velvollisuus, mutta rahat eivät samalla riitä vasemmisto-opposition vaalilupauksiin.

Sosiaalidemokraatit: Reinfeldt taktikoi

Södertäljeläinen demarijohtaja Boel Godner pitää pääministerin linjausta outona.

– Koskaan ennen Ruotsissa maahanmuuton kustannuksia ei ole asetettu muita menoja vastaan, hän sanoo.

Hän toteaa myös Södertäljen avanneen jo ajat sitten sydämensä pakolaisille ilman mainittavaa kiitosta istuvalta hallitukselta.

Reinfeldtin kriitikot laskevat, ettei maahanmuuton rasitus Ruotsin valtiontaloudelle sittenkään ole ratkaisevan suuri. Pääministerin on moitittu hyväksikäyttävän pakolaisten hätää vaalitaktisista syistä ja hyödyttävän maahanmuuttovastaisia ruotsidemokraatteja.

Reinfeldtin avauksen jälkeen sen paremmin kokoomuksen kuin ruotsidemokraattienkaan kannatuksessa ei ole näkynyt merkittävää muutosta.

Södertäljen keskuskadulla pääministerin argumentti saa kuitenkin ymmärrystä osakseen. Jill Jansson arvelee, että maahanmuuton kasvavat kustannukset ovat poissa koulujen sekä vanhus- ja terveyspalveluiden resursseista.

– Minulla ei ole mitään pakolaisia vastaan. Osuutemme vain pitäisi olla kohtuullinen, Jill Jansson sanoo.