Pelastuslaitos ei voi toimittaa vettä kaivoihin hätätilanteita lukuunottamatta

Veden tarvitsijat ohjataan yksityisille palveluntuottajille.

pelastustoimi
Kaivo
KuvituskuvaYLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

– Uusien säännösten mukaan veden kuljettamiseen korvausta vastaan tarvitaan tavaraliikennelupa ja kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyys. Hälytysajoissa niitä ei tarvita, kertoo pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Laki tavarankuljetuksesta tuli voimaan 1.7.2014. Jos tavaraa (vettä) kuljetetaan rahallista korvausta vastaan, pitää palokunnan autossa olla liikennelupa ja palokunnassa ammattipätevyyden omaava henkilö, joka vastaa luvanvaraisesta liikenteestä. Auto pitää myös rekisteröidä luvanvaraiseen liikenteeseen.

Pelastusajoneuvoa ei voi käyttää muihin kuin pelastustoimen tehtäviin ilman raskaan ajoneuvon ammattiajolupaa 10.9.2014 alkaen.

– Jos kysymyksessä on esimerkiksi vaara, että eläimet kuolevat janoon, voidaan se tulkita hätätapaukseksi, joka kuuluu pelastuslaitoksen normaalitehtäviin. Ei-kiireellisiä vedenkuljetuksia ei voida käytännössä tehdä, sanoo Halmeslahti.

Vesipula alkaa helpottaa

– Joistakin yksittäisistä kaivoista on vesi päässyt loppumaan, mutta pohjavesi alkaa olla normaalilla tasolla Etelä-Savossa. Runsaat sateet täydentävät kuivan kesän jäljiltä niukkoja pohjavesivarantoja, mutta maaperästä ja sen kerrosten paksuudesta riipuen sadevesien imeytymisaika vaihtelee, kertoo geologi Mika Huttunen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.