Kokoomus yksin: Muut isot satakuntalaispuolueet oman vaalipiirin kannalla

Kokoomus on ainoa iso satakuntalaispuolue, joka ei ota selvästi kantaa Satakunnan vaalipiirin säilymisen puolesta. Kokoomuksen mielestä maakunnan edunvalvonnan parantaminen on huomattavasti tärkeämpi kysymys kuin vaalipiiriasia.

politiikka
Satakunnan vaakuna
Antti Laakso / Yle

Satakunnan suuret puolueet ovat kokoomusta lukuunottamatta selvästi oman vaalipiirin säilyttämisen takana.

Kokoomuspiiri toi perjantaina julkisuuteen kannanoton, jonka mukaan tärkeintä on turvata maakunnallinen edunvalvonta siitä riippumatta, missä vaalipiirirajat kulkevat.

Muut yksimielisiä

Sekä SDP:n, perussuomalaisten, keskustan että vasemmistoliiton piirit ovat oman vaalipiirin säilyttämisen takana. Piirien puheenjohtajat korostavat yhdestä suusta, että satakuntalaisten pitää toimia oman vaalipiirin puolesta.

– Teemme kaikkemme, että oma vaalipiiri säilyy, SDP:n piirin puheenjohtaja Harri Lehtonen sanoo.

Teemme kaikkemme, että oma vaalipiiri säilyy.

Piirijohtaja Harri Lehtonen (sd.)

Samalla kannalla ovat myös puoluepiiriensä puheenjohtajat perussuomalaisten Kimmo Toroska ja vasemmistoliiton Raisa Ranta.

Keskustassa on pohdittu myös sitä, että maakunta on pidettävä yhtenäisenä, jos vaalipiiri kaikesta huolimatta päätetään lopettaa. Esillä on nimittäin ollut myös vaihtoehto, että nykyinen Satakunnan vaalipiiri jaettaisiin kahtia Pirkanmaahan ja Varsinais-Suomeen.

– Satakunnan vaalipiiri on pidettävä omana. Se on lähtökohta. Jos vaalipiiri kuitenkin päätetään liittää toiseen, maakunta on pidettävä yhtenäisenä eikä sitä saa jakaa, keskustan piirijohtaja Tapio Huhtanen linjaa.

Maakunta on pidettävä yhtenäisenä.

Piirijohtaja Tapio Huhtanen (kesk.)

Katoaako Satakunnan vaalipiiri?

Keskustelun taustalla on Satakunnan kansanedustajamäärän väheneminen. Ensi eduskuntavaaleissa Satakunnasta valitaan todennäköisesti vain kahdeksan kansanedustajaa aiemman yhdeksän sijaan, koska maakunnan asukasluku on vähentynyt.

Vaalipiirin tulevaisuus nousee keskusteluun todennäköisesti jo ensi vaalikaudella. Jo tällä vaalikaudella Satakunnan vaalipiirin kohtalo oli esillä, mutta lakkauttamiseen ja yhdistämiseen ei vielä päädytty.

Pienet puolueet ovat kannattaneet vaalipiirien yhdistämisiä, koska sen katsotaan parantavan edustuksellisuutta ja pienten puolueiden ehdokkaiden läpimenon mahdollisuuksia. Esimerkiksi vihreissä on vahvaa halua yhdistää Satakunnan vaalipiiri isompaan vaalipiiriin.