Lauantaina viedään mummit ja vaarit luontoon

Nyt lauantaina vietetään Suomen luonnon päiväa. Suomen luonnonsuojeluliitto kehottaa auttamaan retkelle luontoon niitä ihmisiä, jotka eivät sinne normaalisti omin avuin pääse. Ihmisiä kannustetaan myös viemään omat isovanhemmat ulkoilemaan.

isovanhemmat
Iäkäs mies kepin kanssa.
Tommi Parkkinen / Yle

Mummit ja vaarit voi viedä metsään lauantaina 30. elokuuta. Lauantai on Suomen luonnon päivä. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa päivän merkeissä retkelle luontoon niitä, jotka eivät sinne normaalisti omin avuin pääse. Lisäksi ihmisiä kannustetaan viemään omat isovanhempansat tai vaikkapa naapurin seniorit metsään tai pienelle piharetkelle.

Virikeohjaaja Pirjo Kukkaniemi Kivipuron kuntoutuskodista kertoo, että jos mummin tai vaarin kanssa haluaa lähteä retkelle, se täytyy tehdä ikäihmisen ehdoilla.

– Huomioon pitää ottaa muun muassa ikäihmisen kunto ja oikeanlainen pukeutuminen. Lisäksi eväät ja juotavaa pitää ottaa mukaan. Seniorin matka voi olla jotain ihan muuta kuin meidän, neuvoo Kukkaniemi.

Ulkoilua jaksamisen mukaan

Kivipuron kuntoutuskodin palveluita käyttävä 89-vuotias Helinä Kalento on ikäihminen, jolla on vähän mahdollisuuksia ulkoiluun. Ulos lähtiessään liikuntarajoitteinen nainen tarvitsee mukaansa rollaattorin sekä saattajan. Ulkoilmasta Helinä pääsee nauttimaan yleensä vain omalla parvekkeellaan.

– Minulla on niin vähän sukulaisia täällä Seinäjoella, että on hyvin vähän avustajia. Ei ole kaveria, joka lähtisi mukaan, toteaa Kalento.

Myös Erkki Palomäki, 89, viettää aikaansa kuntoutuskodissa. Erkin kunto on lähes yhdeksänkymmentävuotiaaksi yllättävän hyvä. Mies käy potkupyörällä tekemässä puolen tunnin tai tunnin retkiä kuntoutuskodin lähiympäristössä.

– Lisäksi meillä on täällä luontokerho, jossa tutustutaan kasveihin ja saadaan yläkerran tuuletusta samalla. Käymme siis ulkona katsomassa ja etsimässä kasveja, kertoo vireä Palomäki.

– Ulkoilu on elintärkeää ja ruokahalu pysyy hyvänä, lisää pöydän päästä istuva 91-vuotias Tauno Männistö.

Virikeohjaaja Pirjo Kukkaniemi kertoo, että Kivipurossa on käyty kesän aikana luontoretkillä 6–7 hengen voimin. Ne, jotka eivät pysty osallistumaan luontoretkille, voivat Kukkaniemen mukaan osallistua kahvihetkeen hoitolaitoksen sisäpihalle.

Tärkeintä Kukkaniemen mukaan on se, että mahdollisimman moni pääsee säännöllisesti ulos. Sisälle jäämisestä voi nimittäin tulla tapa ja ikäihminen ei lopulta suostu tulemaan ulos lainkaan.