Väitöskirjallaan yliopiston hurmannut Maria viihtyy tohtoripromootiossa – osallistumiseen menee helposti 1 500 euroa

Ortodoksisesta kirkkomusiikista väitellyt Maria Roszczenko on yksi heistä, jotka osallistuvat Itä-Suomen yliopiston tohtoripromootioon. Pukukoodi on tiukempi kuin Linnan juhlissa ja rahaa palaa – osa tohtoreista haluaakin jättäytyä sivuun juhlasta.

Kotimaa
Tohtori Maria Takala-Roszczenko opettaa ortodoksisessa seminaarissa kirkkomusiikkia.
Esa Huuhko / Yle

Liki 100 tohtoria juhlistaa oppiarvoaan ja akateemisia saavutuksiaan Joensuussa. Kuopion ja Joensuun yliopistoista yhdistyneessä Itä-Suomen yliopistossa vietetään parhaillaan ensimmäistä tohtoripromootiota.Kolmipäiväisessä tohtoripromootiossa Itä-Suomen yliopisto haluaa osoittaa arvostustaan tutkinnon suorittaneille. Samalla vihitään eri tieteenaloilla ja yhteiskunnallisissa tehtävissä ansioituneita henkilöitä kunniatohtoreiksi. Joensuulainen Maria Takala-Roszczenko on nostettu promootion priimatohtoriksi eli erinomaisesti väitelleeksi tohtoriksi. Takana on teologinen väitöskirja ortodoksisesta kirkkomusiikista.

On myös ryhmä tohtoreita, jotka eivät arvosta juhlaa, eivätkä siksi halua tulla.

Kaisu Kortelainen

– Väitöskirjani pitkä tekoprosessi huipentui viime joulukuussa, ja tämä on ikään kuin yhteinen juhla sen päätteeksi. Tämä on myös yliopiston yhteinen juhla.

Tohtorinhatun pyörryttävä hintalappu

Promootiojuhla saattaa kummastuttaa ulkopuolisia – yksi ihmettelyn aihe tuntuu olevan selvästi ylitse muiden.

– Tietenkin tämä pukeutumiseen liittyvä kustannuserä on asia sinänsä, naurahtaa Takala-Roszczenko.

Promootioon osallistuvan tohtorin on kustannettava omasta kukkarostaan asianmukaiset vaatteet, tohtorinhattu ja osallistumismaksu.

– 1 500 euroa varmasti menee siihen herkästi, laskeskelee promootiosihteeri Kaisu Kortelainen.

Leijonanosan vie 750 euroa maksava tohtorinhattu. Apurahan turvin kuluja paikannut Takala-Roszczenko löytää summalle arkisen rinnastuksen.

– Elin kotihoidontuella, niin tohtorinhatun voi katsoa kattaneen 1,5 kuukauden elinkustannukset siltä osin.

Lauantaihin kestävään promootioon on kutsuttu kaikkiaan 650 Itä-Suomen yliopistosta valmistunutta tohtoria, joista vain liki 100 osallistuu. Osallistujia karsivat henkilökohtaiset kiireet ja kovat kulut. On myös joukko totaalisia vastustajia.

– On ryhmä tohtoreita, jotka eivät arvosta juhlaa, eivätkä siksi halua tulla. Me taas arvostamme heidän mielipidettään, eikä ketään pakoteta tänne. Jokainen on täällä vapaaehtoisesti, toteaa sihteeri Kaisu Kortelainen.