Sotalaivat saivat ristiriitaisen vastaanoton Turussa

Osa kaupunkilaisista toivottaa yhdessä Nato-maiden kanssa järjestetyn sotaharjoituksen tervetulleeksi. Lauantaina sotaharjoitusta vastaan osoitetaan mieltä.

Kotimaa
Merivoimien Hamina-luokan ohjusvene Tornio Turun saaristossa
Elo - syyskuun vaihteessa Turun saaristossa järjestettävään kahden viikon mittaiseen Northern Coasts 2014 -sotaharjoitukseen osallistuvat alukset saapuivat harjoitusalueelle. Kuvassa mrivoimien Hamina-luokan ohjusvene Tornio Turun saaristossa perjantaina.

Kymmenet Northern Coasts -harjoitukseen osallistuvat sota-alukset ovat saapuneet Turun Aurajoelle. Alusten rantautuminen keskelle kaupunkia saa ristiriitaisen vastaanoton.

Osa toivottaa alukset ja niiden miehistön tervetulleiksi, mutta varsinkin nuoria kymmenien harmaiden sotalaivojen näkeminen pelottaa. Viittomakielen opiskelija Salla Haapaporras kuvasi oloaan turvattomaksi.

– On se vähän pelottava ajatus sinänsä, että ne ovat tässä ihan lähellä, kun ei niitä normaalisti tällä ole. Sota ja tällainen maailma tuntuvat kaukaisilta, mutta nämä ovat kuitenkin näin lähellä, Haapaporras sanoo.

Salla Haapaporras oli jokirannassa opiskelutovereidensa kanssa. He yllättyivät nähtyään sotalaivat Aurajoessa.

Turkulainen Antti Bang pitää yhdessä Nato-maiden kanssa järjestettyä sotaharjoitusta hyvänä asiana.

Meidän pitää saada turva näihin kaiken maailman ilmatilaloukkauksiin ja sukellusveneuhkiin.

Turkulainen Antti Bang

– Erittäin positiiviset tuntemukset, koska meidän oma tilanteemme on melkein kuin 1939. Meidän pitää saada turva näihin kaiken maailman ilmatilaloukkauksiin ja sukellusveneuhkiin. Putin valitettavasti on hieman meitä länsimaita vastaan, Bang sanoo.

Myös Merja Suhonen piti sotaharjoitusta toivottavana.

– Ei pelota ollenkaan, hyvä näin. Näin kuuluukin olla. Jos ihan kannan saa sanoa, olen Nato-jäsenyyden kannalla.

Suhosen mukana ollut kouluikäinen Joni Kuusela kertoi tykkäävänsä sota-aluksista. Toisaalta poika ilmoitti toivovansa sotien loppumista maailmasta.

Juttua korjattu klo 19.45. Termi Nato-vetoinen sotaharjoitus muutettu muotoon yhdessä Nato-maiden kanssa järjestetty.