Anvian tulevaisuus epäselvä – osakkeiden myynti yllätti yhtiön johdon

Anvian osakkeiden myynti Elisalle tuli täytenä yllätyksenä yhtiön hallitukselle ja toimivalle johdolle. Osakekauppoja tehneet yritykset tiesivät ilmeisesti jo keväästä lähtien Elisan tekemistä ostotarjouksista ja myös kaupankäynnistä kesän aikana. Anvian hallituksen puheenjohtaja Bengt Beijar sanoo olevansa hyvin pettynyt siihen, että eteläpohjalaisyhtiöt luopuivat Anvian omistuksesta.

Kotimaa
Anvian kyltti.
Jarkko Heikkinen / Yle

Elisa ilmoitti eilen ostaneensa Ilkka-yhtymän, Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin, Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan, Atrian, Itikan ja Katternö Groupin osuudet Anviasta ja nosti omistuksensa 16 prosenttiin.

Anvian hallitus kokoontui heti perjantaina käsittelemään eteläpohjalaisten järjestelemää yllätystä. Kuuden omistajan lipeäminen yhteisestä rintamasta tuli yhtiön hallitukselle ja toimivalle johdolle täytenä yllätyksenä.

– Me olemme tehneet vuosia yhteistyötä Anvian eteen näiden yritysten kanssa. Kyllä tämä tuntuu ikävältä, sanoo Anvian hallituksen puheenjohtaja Bengt Beijar.

Etelä-Pohjanmaalla Anviasta luopumista perustellaan alan kovalla kilpailulla. Pieni ei enää yksin pärjää. Anvian itsenäisyyskään ei enää ole itseisarvo, tiivistää Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin toimitusjohtaja.

Jatkuuko Anvian itsenäinen toiminta?

Osakekauppojen myötä Elisalla on nyt selkeä johtoasema yhtiössä. Muiden Anvian osakkaiden omistukset ovat selvästi Elisan pottia pienempiä.

Eläkevakuuttaja Etera on nyt 4,3 prosentin osuudella toiseksi suurin, muut jäävät 2 prosentin tuntumaan ja alle. Osakkeita on kaikkiaan 94 000. Valtaosa niistä on levällään, yksittäisten osakkeenomistajien hallussa.

Anvian hallituksen puheenjohtaja Bengt Beijar.
Anvian hallituksen puheenjohtaja Bengt Beijar.Hans-Mikael Holmgren / Yle

Vaasan yliopiston professori Timo Rothovius näkee toteutetussa osakekaupassa merkkejä, jotka yleensä merkitsevät ostetun yhtiön fuusioitumista.

Elisa tarjoaakin Anvian osakkaille mahdollisuuden myydä osakkeita Elisalle tulevien parin viikon ajan. Osakkeista tarjotaan 2000 euroa kappaleelta. Elisan talous- ja rahoitusjohtaja Jari Kinnunen kertoo kuitenkin, että suuria järjestelyjä ei nyt ole tekeillä.

Myös Anvian hallituksen puheenjohtaja uskoo Anvian itsenäisyyteen. Hänen mukaansa maakunnasta löytyy voimaa puolustaa yhtiön itsenäistä toimintaa.

– Ei vielä ole aika heittää kirvestä kaivoon. Uskon ja tiedän, että Elisakaan ei pane rahojaan tänne turhan takia. He haluavat kehittää yhtiötä, sanoo Bengt Beijar.

Keskustelut käyntiin ensi viikolla

Anvian hallitus miettii jo tänään yhtiön tulevaisuutta osakekauppojen jälkeen. Yhtiö harkitsee myös Anvian oman osakkeiden ostotarjouksen korottamista 2000 euroon osakkeelta eli samaan mitä Elisa on valmis maksamaan.

Ensi viikon alussa Anvian johdon on tarkoitus kuulla Elisalta heidän suunnitelmistaan Anvian suhteen.