1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmavoimien harjoitus herätti kysymyksiä – "Onko näillä yhteys ilmatilaloukkauksiin?"

Ilmavoimien Visentti-harjoitus sai ajoittain aikaan meteliä elokuun lopulla, ja herätti kysymyksiä Pohjois-Suomen alueella. Lapin lennostoon kyselyitä harjoituksista tulee kuitenkin harvoin.

Kotimaan uutiset
F-18 Hornet hävittäjä saapuu Rissalan tukikohtaan
Yle

Ilmavoimilla oli elokuun viimeisellä viikolla Visentti-harjoitus (siirryt toiseen palveluun), johon osallistui muun muassa 24 Hornet-hävittäjää. Rovaniemen ja Kajaanin välisellä harjoitusalueella matalallakin lentäneet koneet aiheuttivat paikoin meteliä.

Yle Kainuulle esitettiin huoli siitä, onko hävittäjien lennoilla ja viime aikoina uutisoiduilla ilmatilaloukkauksilla yhteyttä.

Visentti-harjoituksen johtamisesta vastannut Lapin lennoston everstiluutnantti Aki Heikkinen kertoo, ettei tapahtumilla ole yhteyttä keskenään, vaan kyseessä oli normaali lentopuolustusharjoitus.

Puolustusvoimissa joudutaan toisinaan vastaamaan harjoituksiin liittyviin kysymyksiin, joskin Heikkisen mukaan harvakseltaan.

– Laivueeseen tulee todella harvoin yksityishenkilöiden tekemiä kysymyksiä liittyen lentotoimintaan. Puhelinvaihteet on ohjeistettu ohjaamaan tällaiset kyselyt Ilmavoimien esikuntaan viestintäpuolelle.

Tiedottamista monessa välineessä

Suoraan laivueeseen tulevat harvat yhteydenotot liittyvät Aki Heikkisen mukaan usein melukysymyksiin ja haittoihin.

– Nekin Ilmavoimissa käsitellään keskitetysti. Ilmavoimissa pyritään ennakoivalla tiedottamisella niin sosiaalisessa kuin normaalissa mediassakin varmistamaan, että kansalaisten tietämys harjoituksista on riittävä. Se vähentää näitä kyselyitä.

Heikkinen kertoo, että Visentti-harjoituksesta tiedotettiin Puolustusvoimien nettisivulla, koska se oli pieni harjoitus. Suuremmat, niin kansalliset kuin kansainväliset harjoitukset, edellyttävät laajempaa tiedottamista.

– Silloin viestintä on usein mukana jo harjoituksen suunnitteluvaiheessa. Harjoitukselle laaditaan viestintäsuunnitelma, ja lisäksi pohditaan kuinka halutaan lisätä Ilmavoimien ja Puolustusvoimien näkyvyyttä, millaisia teemoja viestinnässä kulloinkin on, ja myöskin rekrytointi-näkökohdat otetaan huomioon tarkemmin, everstiluutnantti Aki Heikkinen Lapin lennostosta kertoo.

Lue seuraavaksi