Kuljettajan ammattipätevyys puuttuu vielä monilta

Tavaraliikenteen ammattipätevyys puuttuu vielä monelta kuorma-autoa satunnaisesti yrityksessä ajavalta. Syyskuun kymmenennestä päivästä lähtien ammattipätevyys vaaditaan niiltä, joilla on yli viisi vuotta vanha kuorma-autokortti ja jotka ajavat yrityksen ajoja.

Kotimaa
Liikenne rekka kuorma-auto Lappeenranta scania
Yle

Kuorma-autonkuljettajien ammattipätevyyden siirtymäaika päättyy 10.syyskuuta ja suurimmalla osalla kuljettajista ammattipätevyys onkin jo olemassa. Pätevyys puuttuu kuitenkin vielä monelta satunnaisesti tavaraa kuljettavalta yrityksen työntekijältä.

Ammattipätevyyden saa, kun suorittaa Trafin hyväksymän viiden päivän koulutuksen. Koulutusvelvoite on voimassa, vaikka yritys ajaa vain omia ajoja.

Satunnaiskuljettajillekin pätevyys

Laki linja- ja kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyydestä tulivat voimaan vuonna 2007. Linja-autoa ajavilta vaadittiin ammattipätevyys jo vuosi sitten. Nyt kuorma-autonkuljettajien myötä kaikki Suomen raskaan liikenteen ammatillisia ajoja tekevät kuljettajat kuuluvat ammattipätevyyden piiriin.

Aivan yllättäen tavaraliikenteen ammattipätevyys ei siis tullut voimaan. Suurissa yrityksissä ja kuljetusliikkeissä pätevyysasia on hoidettu kuntoon. Opettaja Sampo Häkkinen antaa ammattipätevyyskoulutusta Lapin ammattiopistossa Meri-Lapissa.

– Se mikä on silmiinpistävää, koulutuksesta on puuttunut satunnaiskuljettajat. Sellaiset, jotka eivät ammatikseen kuljeta tavaroita, mutta yrityksen käytössä on kuorma-autoja. Sellaisia henkilöitä ei ole monta ollut koulutuksessa.

Ei niin yksiselitteistä

Kuorma-autokortti ja ammattipätevyys vaaditaan henkilöiltä, jotka ajavat autoa, jonka kokonaismassa on yli 3500 kiloa. Rajanveto siitä, milloin koulutus tarvitaan ja milloin ei ole yksinkertaista. Ammattipätevyysvelvoite ei koske omia henkilökohtaisia ajoja.

– Esimerkiksi sähköasentaja ei tarvitse ammattipätevyyttä, jos hän vie semmoisia tavaroita työmaalle, joita hän itse asentaa. Mutta jos kyydissä on tuotteita, jotka menevät muiden käyttöön tai firman käyttöön, vaaditaan ammattipätevyyskortti. Ammattipätevyys siis vaaditaan, jos joku toinen yrityksestä vie tavaraa sähköasentajalle, Häkkinen selventää.

Poliisi ei heti ryhdy sakottamaan ammattipätevyyden puuttumisesta, mutta melko pian kuitenkin.

– Tästä on tiedetty jo vuosia, joten voi olettaa, että siihen on pystynyt varautumaan, toteaa ylikonstaapeli Jorma Lantto Lapin poliisilaitokselta.