1. yle.fi
  2. Uutiset

Pörssi rankaisi Rautaruukkia harvinaisen suurella kurissapitomaksulla

Sadan tuhannen euron kurissapitomaksu on pörssin historian suurin. Tähän asti korkeimmat kurissapitomaksut ovat olleet 40 - 50 000 euron luokkaa. Rikkeet sivuavat Rautaruukin SSAB:n kanssa käytyjä yhdistymisneuvotteluita.

talous
Ruukin lippu.
Ruukki.com

Helsingin pörssi on määrännyt Rautaruukille varoituksen ja sadan tuhannen euron kurissapitomaksun pörssin sääntöjen rikkomisesta.

Kurissapitomaksu tuli syksyltä 2013, jolloin pörssi tiedusteli Rautaruukilta mahdollisia syitä yhtiön osakkeen poikkeukselliseen kurssikehitykseen. Osakkeen hinta ja myyntimäärät olivat nousseet useaan otteeseen huomattavasti.

Pörssin kysymyksiin, oliko yhtiöllä meneillään merkittäviä hankkeita tai julkistamatonta informaatiota, yhtiön keskeiset toimihenkilöt vastasivat kielteisesti. Neuvottelut yhdistymisestä SSAB:n kanssa olivat kuitenkin jo käynnissä.

Pörssi katsoo Rautaruukin rikkoneen velvoitetta antaa pörssille valvontaa varten tarvittavia tietoja. Pörssi moittii myös yhtiön hallinnon järjestämistä, koska yhteyshenkilöiksi pörssiin päin oli nimetty henkilöitä, jotka eivät olleet selvillä yhtiön hankkeista.

Pörssin mukaan hyvään hallintoon kuuluu, että yhtiössä ymmärretään pörssin asema arvopaperikaupan valvojana ja pörssiyhtiön myötävaikutuksen merkitys, ja toimitaan sen edellyttämällä tavalla.

Lue seuraavaksi