Puolustusvoimat: Tunnistuslentoja tarvittaessa joka tilanteessa

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa vahvistaa, että ilmavoimat on tehostanut valmiuttaan tehdä tunnistuslentoja ilmatilanloukkausten varalta.

Kotimaa

– Tarvittaessa voidaan hyödyntää tunnistuslentoja joka tilanteessa tämän valvonnan osana, sanoo puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa.

Ilmavoimissa asiasta ollaan vähäpuheisempia.

– Nyt me säädämme miten ja minkälaisiin tilanteisiin reagoidaan, mutta siitä en tarkemmin voi tässä yhteydessä puhua, sanoo ilmavoimien esikuntapäällikkö Petri Tolla.

Kalliomaa tai Tolla eivät kumpikaan vastanneet suoraan, ovat ovatko hornetit koko ajan miehitettyinä.

Koko ajan tehdään tilannearviota, että kuinka nopea vasteaika tarvitaan ja sen mukaan henkilöstö on paikalla ja tarvittaessa kohottaa valmiutta nostaa kone myöskin ilmaan.

Mika Kalliomaa

– Koko ajan tehdään tilannearviota, että kuinka nopea vasteaika tarvitaan ja sen mukaan henkilöstö on paikalla ja tarvittaessa kohottaa valmiutta nostaa kone myöskin ilmaan, Mika Kalliomaa kertoo.

Lentotoiminta on vilkastunut

Tunnistuslennoilla pyritään tunnistusetäisyydelle. Ilmavoimat on julkaissut kuvan esimerkiksi viimeisimmästä torstaina ilmatilaa loukanneesta venäläisestä Antonov-lentokoneesta.

– Lento suunnataan alueelle, missä mahdollisesti on syytä tehostaa valvontaa ilmatilan loukkauksen epäilyn osalta tai muutoin asian, joka halutaan tarkemmin tarkistaa ilmasta käsin, sanoo Mika Kalliomaa.

Lentoliikenne Suomen ilmatilan läheisyydessä on puolustusvoimien tietojen mukaan vilkastunut.

– Tapausten tapahtumistiheys on normaalia korkeampi ja loukkausten ajoittuminen näin lyhyelle ajalle on normaalista poikkeavaa, vahvistaa ilmavoimien esikuntapäällikkö Petri Tolla.

– Myöskin vieraan valtion aluksia siellä liikkuu. Nyt on ollut normaalia vilkkaampaa lentoliikennettä, mutta sinänsä mitään kauhean dramaattista muutosta ilmatilan liikenteessä ei ole tapahtunut, Kalliomaa kertoo.

Tämän lentosuunnitelman lähettänyt taho on huolimattomasti tai tarkoituksellisesti antanut virheellistä tietoa ilmailuviranomaisille.

Mika Kalliomaa

Lentotunnisteet ja reittisuunnitelma virheellistä tietoa

Rajavartiolaitoksen esitutkintojen mukaan 25. ja 28. elokuuta Suomen puolelle lentäneet venäläiskoneet käyttivät siviilikoneiden statusta.

– Tämän lentosuunnitelman lähettänyt taho on huolimattomasti tai tarkoituksellisesti antanut virheellistä tietoa ilmailuviranomaisille, viestintäjohtaja Kalliomaa sanoo.

Maavoimien valmiutta ei ole nostettu

– Mitään tarpeita ei ole meidän analyysissa tullut vastaan, että olisi tarve maavoimien valmiutta tehostaa. Tällä hetkellä kaikkiaan sotilaallinen turvallisuustilanne Suomen ympärillä on muuttumaton, vaikkakin kansainvälinen sotilastoiminta on lähialueilla vilkastunut, Mika Kalliomaa kommentoi.