1. yle.fi
  2. Uutiset

"Ihmisten täytyy ottaa käteensä aseiden sijaan ilmakitara"

Oulun ilmakitaransoiton MM-finaalissa nähdään venäläis-ukrainalainen ilmakitaraduo Aleksandr "Devilseducer" Gott ja Rezo "Baron Horse-Stealer" Gamrekelidze. Kaksikko kehottaa ihmisiä elämään rauhassa.

ilmakitara
Venäläisen Aleksandr Gottin (vas.) ja ukrainalaisen Rezo Gamrekelidzen ilmakitaraesitys nähdään Oulun MM-finaalissa.
Niko Mannonen / Yle

Parhaat asiat tapahtuvat usein sattumalta, niin myös venäläisen Aleksandr Gottin ja ukrainalaisen Rezo Gamrekelidzen tie ilmakitaransoiton pariin.

– Huomasin netissä uutisen japanilaisesta, joka oli voittanut Oulun ilmakitaran MM-kisat. Jaoin materiaalin ja kirjoitin sen yhteyteen, että tämä on kilpailu niille, jotka eivät koskaan ehdi soittaa oikeaa kitaraa. Vuoden kuluttua minut kutsuttiin Venäjälle kisoihin, jotka sitten voitin, Aleksandr muistelee.

Rezo taas kuuli kilpailusta tyttöystävältään, joka kannusti häntä osallistumaan. Aluksi hän ei innostunut, mutta kaikki hänen ystävänsä alkoivat valmistautua.

– Minä autoin heitä esiintymisasujen ja kappaleiden valinnassa. Viime hetkellä päätin itsekin osallistua, ja sattumalta voitin sekä karsinnat että finaalin.

Ehkä treenaamme vähemmän, mutta soitto tulee suoraan sydämestä.

Aleksandr Gott

Sielukas, slaavilainen ote

Ilmakitaraduo uskoo venäläisen ja ukrainalaisen tyylin poikkeavan länsimaisesta.

– Meillä on sielukas, slaavilainen ote. Soitamme avoimemmin. Ehkä treenaamme vähemmän, mutta soitto tulee suoraan sydämestä.

Kaksikko on huomannut, että esimerkiksi amerikkalaisten asenne on täysin erilainen: he treenaavat päiväkausia ja kiinnittävät huomiota jokaiseen yksityiskohtaan.

– Hotellillakin tyypeillä on koko ajan kuulokkeet päässä. Me otamme paljon rennommin. Harjoittelemme kerran, keksimme jotain ja menemme lavalle, Rezo kertoo.

– Ja teemme kaiken eri tavalla kuin sovittiin, Aleksandr huomauttaa.

– Kyllä, aivan eri tavalla. Ja hirveällä draivilla.

Rauhan asialla Oulussa

Ukrainan konfliktin jyllätessä venäläis-ukrainalainen duo sopii paremmin kuin hyvin maailmanrauhaa julistavaan ilmakitaratapahtumaan. Näyttävätkö miehet mielestään esimerkkiä siitä, miten venäläiset ja ukrainalaiset voisivat elää rauhassa keskenään?

Meidän täytyy olla yhdessä. Me olemme veljeskansoja.

Rezo Gamrekelidze

– Meidän täytyy elää kuten olemme eläneet tähänkin asti. Täytyy muistaa, etteivät ihmiset halua sotia keskenään. Jossain pienissä piireissä ihmiset eivät ymmärrä toisiaan ja alkavat riidellä. Se on väärin, miehet pohtivat.

Rezon ja Aleksandrin mielestä on parempi olla ajattelematta sotaa ja muistaa, että olemme kaikki ihmisiä – rajalinjat ovat päämme sisällä.

– Meidän täytyy olla yhdessä. Me olemme veljeskansoja.

Kaksikko kokee olevansa Oulussa rauhan asialla.

– Todellakin. Kyllä, kyllä, kyllä. Ihmisten täytyy ottaa käteensä aseiden sijaan ilmakitara ja alkaa soittaa. Tämä voi kuulostaa hassulta, mutta se on vertauskuva – sotiminen täytyy lopettaa. Me kehotamme ihmisiä elämään rauhassa.

Lue seuraavaksi