Pakoteluonnos paljastaa: EU arvostelee Venäjää entistä tiukemmin

Ylen saaman pakoteluonnoksen mukaan EU katsoo venäläisjoukkojen olevan Ukrainassa. Unioni valmistautuu koventamaan pakotteita.

Ukraina
Ulkoministerit
Perinteinen ryhmäkuva.

Viime päivien tapahtumat Ukrainassa ovat saaneet EU:n aiempaa kovaäänisemmin arvostelemaan Venäjää.

Ylen saaman päätösluonnoksen mukaan unionimaat pyytävät komissiota valmistelemaan uusia pakotteita. EU on rajoittanut Venäjän-kauppaa jo kahdesti, heinäkuussa ja elokuussa. Kiristettävien pakotteiden sisällöstä ei vielä ole tietoa.

Suomen pääministeri Alexander Stubb toivoi kokoukseen mennessään, että ne kohdistuisivat samoille aloille kuin aiemmatkin: energiaan, talouteen ja tuotteisiin joita voidaan käyttää sotimiseen.

Suhtautuminen Venäjään jakaa unionimaita – tiukimpia sanavalintoja käyttävät Itä-Euroopan maat, esimerkiksi Liettuan presidentti kuvaili Ukrainan sotivan Venäjää vastaan koko EU:n puolesta.

Kaikki unionimaat ovat kokouslähteiden mukaan yhtä mieltä siitä, että Venäjä on vahvasti osallinen Ukrainan tilanteeseen. Lausuntoluonnoksen mukaan EU vaatii Venäjää katkaisemaan aseiden ja taistelijoiden virran Itä-Ukrainaan, samoin venäläisjoukkojen toiminnan Ukrainan maaperällä.