Neljä poliisia loukkaantui natsien vastaisessa mielenosoituksessa Tukholmassa

Poliisi oli valmistautunut mahdollisiin yhteenottoihin ja saartoi suuria osia keskustasta pitääkseen Ruotsalaisten puolueen edustajat ja mielenosoittajat erillään.

Poliisi käyttää kaasusumutetta Tukholmassa 30. elokuuta. Kuva: Frederik Persson / EPA

Tukholman keskustan suurmielenosoitus natsihenkistä Ruotsalaisten puoluetta vastaan muuttui iltapäivällä väkivaltaiseksi. Pieni osa mielenosoittajista hyökkäsi poliisien kimppuun.

Mielenosoittajat heittivät pulloja, katukiviä, kananmunia, savupommeja ja paukkupatruunoita poliiseja kohti. He yrittivät myös murtautua poliisisaarron läpi. Neljä poliisia ja kolme tai neljä mielenosoittajaa loukkaantui lievästi.

– Tilanne on pysynyt hallinnassamme koko ajan, mutta se oli kireä jonkin aikaa, poliisin tiedottaja Lars Byström kertoo sanomalehti Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi oli valmistautunut yhteenottoihin. Paikalle oli kutsuttu lisävoimia useista eri lääneistä. Vahvistuksiin kuului niin poliisikoiria, ratsupoliiseja kuin pommiryhmän edustajiakin. Myös ambulansseja oli valmiudessa keskustassa.

Poliisi saartoi suuria osia keskustasta pitääkseen Ruotsalaisten puolueen edustajat ja mielenosoittajat erillään. Ruotsalaisten puolue kokoontui Gustaf Adolfin torilla Kuninkaallisen oopperatalon edustalla, ja suurin osa mielenosoittajista kerääntyi oopperan toisella puolella sijaitsevaan Kungsträdgårdenin puistoon. Poliisien saarrot keskustassa olivat suurimmat sitten Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman vierailun viime vuonna.

Poliisi pidätti mellakoissa kolme mielenosoittajaa ja otti kiinni 15 naamioitumista koskevan lainkohdan rikkomisesta epäiltynä. Lisäksi kaksi kiipesi  oopperan katolle mukanaan esineitä, joita he ilmeisesti aikoivat heittää kadulle.

– Mielenosoittajat huusivat "lopettakaa heittely" niille, jotka heittelivät. Se on kuitenkin myönteistä, Byström toteaa.

Poliisi auttoi puolueen jäseniä poistumaan keskustasta mielenosoituksen jälkeen noin kello 18.30 Ruotsin aikaa.

– Tietenkin meidän varmistaa, että mielenosoitus päättyy tappeluitta, Byström sanoo Ruotsin televiolle  SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsalaisten puoluetta vastustavaan mielenosoitukseen kerääntyi tuhansia tukholmalaisia.