1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tusk on kannatellut kriisistä toiseen ajautunutta Puolaa

Kun suuri osa Puolan valtaeliitistä kuoli lentoturmassa, Donald Tusk piti maata vakaana.

Ulkomaat
Donald Tusk.
Puolan pääministeri Donald Tusk.Alain Jocard / AFP / Lehtikuva

Puolan pääministeri Donald Tusk astuu Eurooppa-neuvoston johtoon järkkymättömänä johtajana ja vapaiden markkinoiden kannattajana.

Tuskin poliittiset juuret ovat Puolan kommunisminvastaisessa Solidaarisuus-liikkeessä. Kommunismin aikaan Tusk pyöritti pientä teollisuusmaaliyritystä, yhtä harvoista yksityisistä liiketoimijoista. Kun Puolassa neuvoteltiin loppu kommunistivallalle 1989, Tusk perusti Gdanskissa ystävineen Liberaalin demokraattisen kongressin ajaakseen valtio-omisteisen talouden yksityistämistä.

Puolue voitti kymmeniä paikkoja vuoden 1991 parlamenttivaaleissa, jolloin Tusk nousi ensi kertaa kansanedustajaksi.

Kymmenen vuotta myöhemmin Tusk johti puolueesta irtaantunutta siipeä, Kansalaisfoorumia. Siitä tuli valtapuolue vuoden 2007 vaaleissa.

Pääministerinä ollessaan Tusk on onnistunut luotsaamaan Puolaa läpi maailmanlaajuisen finanssikriisin ainoana EU-maana, joka on pysynyt talouskasvussa. Hän myös vakautti Puolan, kun merkittävä osa valtaeliitistä kuoli lento-onnettomuudessa Venäjällä huhtikuussa 2010. Turma vaati presidentti Lech Kaczynskin, armeijan korkeimpien päättäjien, keskuspankin johtajan ja monen kansanedustajan hengen.

Hiljattain 57-vuotias Donald Tusk ravisti yltään salakuunteluskandaalin, joka koski hänen kokeneimpia ministereitään. Tuskin suosio on kuitenkin mielipidemittausten mukaan kärsinyt, ja tämän kuun lukujen valossa arkkivihollinen, oikeistolainen Laki ja oikeus -puolue on kannatuksessa edellä.

EU:ssa Tusk on ollut jyrkästi Puolan etujen kannalla suhteessa unionin yhteiseen hyvään. Vuonna 2004 unioniin liittyneessa Puolassa asuu 38 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä suuriväestöisimmän tulokasjäsenen. Tusk ei esimerkiksi ole suostunut asettamaan takarajaa euro käyttöönotolle, ennen kuin yhteisvaluutan valuviat on korjattu.

Nimityksensä jälkeen Tusk kuitenkin kommentoi tuoreeltaan, että hänen valintansa on selvä merkki siitä, että Puolan tulevaisuus on euroalueessa.

Siviilielämässään Donald Tusk on naimisissa historioitsija Malgorzata Tuskin kanssa. Hänellä on kaksi aikuista lasta, joista toinen on tunnettu muotibloggaaja.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan pesti luotiin Lissabonin sopimuksessa 2009. Ensimmäiseksi tehtävään valittiin belgialainen Herman Van Rompuy, entinen pääministeri. Hän osoittautui sopeutuvaiseksi neuvottelijaksi rusikoidessaan EU-asioista yhteisymmärryksiä – mikä ei ole ollut helppo tehtävä 28 valtionpäämiehen kerhossa.

Puheenjohtajan kausi kestää alkuun kaksi ja puoli vuotta, mutta sitä voidaan pitkittää.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi