Järjestö: Isis myy vangitsemiaan naisia sotasaaliina

Isis pitää vangitsemiaan jesidinaisia orjina, jotka on saatu sotasaaliiksi vääräuskoisia vastaan käydyssä sodassa.

Ulkomaat

Islamilainen valtio -äärijärjestön (Isis) ihmisoikeusrikoksista on saatu uutta tietoa. Syyriassa toimiva ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights sanoo Islamilaisen valtion myyvän vangiksi ottamiaan naisia ja tyttöjä sotasaaliina. Asiasta kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Järjestön tietojen mukaan Isis on kuljettanut Irakista ainakin 300 vangittua naista Syyriaan. Heistä enin osa on kuulunut jesidien uskonlahkoon. Naisten sanotaan kääntyneen islamiin, jolloin he voivat mennä naimisiin Isis-taistelijoiden kanssa.

Naiset joko jaetaan taistelijoille tai heidät myydään tuhannen dollarin eli noin 760 euron hintaan. Nuorimmat heistä ovat olleet 14-vuotiaita.

Ihmisoikeusjärjestö sanoo itse kirjanneensa 27 tapausta, kun Isis-taistelijan ostama nainen on pakotettu naimisiin hänen kanssaan. Tapauksia on ollut muun muassa Aleppon ja Raqqan kaupungeissa.

Syyriassa on myös ollut tapauksia, jolloin paikalliset arabit tai kurdit ovat maksaneet naisista vaaditun hinnan saadakseen nämä vapautettua.

Brittiläinen sanomalehti Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) kertoo järkyttäviä yksityiskohtia Irakissa, Mosulin vankilassa pidetyistä naisvangeista. Isis vangitsi kesäkuussa satoja naisia, joista suurin osa on jesidejä, mutta joukossa on muidenkin uskonnollisten vähemmistöjen edustajia. Heitä kohdellaan orjina, jotka on saatu sotasaaliiksi vääräuskoisia vastaan käytävässä sodassa.

Naisten pitää valita, kääntyvätkö he islamiin, jotta heidät voidaan myydä. Toisena vaihtoehtona on, että he pysyvät vankilassa, jossa he joutuvat jatkuvasti raiskatuiksi.

Vankilassa on myös syntynyt useita vauvoja, jotka on heti otettu pois äideiltään.

Tietoja vankilan tapahtumista ei voida vahvistaa, mutta asiantuntijat pitävät kertomuksia uskottavina.

Myös YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay sanoo Irakissa tapahtuneen systemaattisia raiskauksia ja ihmisten orjuuttamista, kertoo sanomalehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun).