Lehti: Isis-taistelijalla ohjeet paiseruttopommiin

Ääri-islamilaisen Isis-taistelijan tietokoneesta paljastui ohjeet joukkotuhoaseen tekemiseen ja islamilaisen papin määräys sen käyttämiseen.

Syyriasta on löydetty Isis-taistelijalle kuulunut tietokone, joka sisälsi tietoja biologisen aseen valmistamiseen. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen lehti Foreign Policy (siirryt toiseen palveluun).

Lehden tietojen mukaan tietokoneen löysivät Syyrian maltilliseen kapinallisryhmään kuuluneet taistelijat, jotka valtasivat Isiksen tukikohdan tammikuussa.

Kannettava tietokone sisälsi 146 gigatavua erilaista materiaalia. Tietokoneella oli muun muassa videoita Osama bin Ladenista, ideologisia perusteluita uskonnollisen sodan käymiseen sekä ohjeita sodankäyntiin, pommien valmistamiseen, autojen varastamiseen ja piilossa pysymiseen, kun siirrytään sotakohteesta toiseen.

Kiinnostavin löytö oli kuitenkin koneen omistajan kokoama tieto biologisten aseiden valmistamiseksi. Omistaja näytti olleen erityisen kiinnostunut aseesta, jolla levitettäisiin paiseruttoa yleisön keskuuteen. Paiseruttobakteerit olisi saatu tautia kantavilta eläimiltä.

– Biologisen aseen etu on se, ettei se maksa suuria summia, mutta se voi tehdä valtavaa tuhoa ihmisten keskuudessa, tietokoneen sisältämässä dokumentissa todetaan.

Tietokoneelta löytyi myös fatwa, islamilainen määräys, joukkotuhoaseen käyttämiseen. Fatwan oli antanut saudiarabialainen pappi Nasir al-Fahd, joka nykyään istuu vankilassa kotimaassaan.

– Jos muslimit eivät voi voittaa uskottomia, joukkotuhoaseen käyttö on sallittua, vaikka se tappaisi heidät kaikki ja pyyhkäisisi heidät ja heidän jälkeläisensä maan päältä, pappi sanoo.

Lehden tietojen mukaan tietokoneen omistaja on tunnistettu. Hän on tunisialainen kemian ja fysiikan opiskelija, joka lopetti opiskelunsa vuonna 2011.

Foreign Policy ei artikkelissaan kerro, milloin tietokone tutkittiin. Britannia nosti terrori-iskun hälytysvalmiutta samana päivänä, kun lehden artikkeli ilmestyi.