1. yle.fi
  2. Uutiset

Euroopan uudet kasvot: Tusk ja Mogherini

Viisikymppinen puolalaismies ja nelikymppinen italialaisnainen EU:n reunoilta.

Ulkomaat
Federica Mogherini ja Donald Tusk

Eurooppa saa uudet näkyvät kasvot Puolasta ja Italiasta. Valitut ovat Euroopan eri laidoilta: italialainen sosialisti talouskriisimaasta ja puolalainen oikeistolainen talouskasvumaasta Venäjän vierestä. Viisikymppinen mies ja nelikymppinen nainen.

Donald Tuskin nousu Euroopan valtionpäämiesten ja pääministerien kokouksen puheenjohtajaksi on tunnustus Puolalle. Maa on yksi EU:n väkirikkaimpia. Saksan kyljessä Puolan talous hengittää ja kasvaa – toisin kuin muun Euroopan. Itä-Euroopan maasta on 25 vuodessa kehittynyt yksi Euroopan merkittävimmistä maista.

Puolan toinen kylki on kohti Venäjää. Maa on vaatinut unionilta jämptiä ulkopolitiikkaa. Ensimmäisissä lausunnoissaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana Tusk esiintyi neuvottelijana ja sovittelijana.

Tusk sanoi päätöikseen Euroopan talouden puskemisen nousuun, brittien pitämisen EU:ssa ja Ukrainan kriisin. Samaan aikaan hän aikoo keskittyä kieliopintoihin. Tusk puhuu puolaa ja saksaa, mutta englanti on takkuista. Kiillotan englantini, Tusk lupasi:

– I will polish my English.

Korkeaksi edustajaksi eli ulkopolitiikan komissaariksi nousevaa Italian Federica Mogherinia sekä kannatettiin että vastustettiin. Baltian maat eivät ole pitäneet Mogherinin Venäjä-lausunnoista. Jotkut pitivät häntä kokemattomana, mikä heikentää mahdollisuuksia etsiä EU-maiden yhteistä ulkopolitiikkaa.

Mogherinin edeltäjä, britti Catherine Ashton on jäänyt osin näkymättömäksi hahmoksi, ja jotkut pelkäävät – jotkut toivovat – Mogherinille käyvän samoin.

Euroopan sosialistit kuitenkin tukivat Italian ulkoministerin valintaa yhtenä rintamana. Italian pääministeri pani arvovaltansa peliin. Italia on EU:n puheenjohtajamaa, joka on kärsinyt talouskriisistä. Talouspolitiikassa sosialistit haluavat elvytystä, ei lisää kuria.

Ehdokkuutensa julkistamisen jälkeen Italian ulkoministeri lausui Venäjästä hyvin toteavasti.

– Toivottavasti pakotteiden ja diplomatian yhdistelmä tehoaa – mitä tähän asti ei ole tapahtunut, Mogherini sanoi.

Ensimmäisissä kommenteissaan ulkopolitiikan komissaariehdokkaana Mogherini vannoi olevansa kaikkien eurooppalaisten asialla. Tai ehkä vähän enemmän nuoren sukupolven edustajana.

Mogherini edustaa mielestään eri sukupolvea kuin aiemmat EU:n kärkihahmot. Hän on 41-vuotias, koko uransa sosialistipuolueessa ja politiikassa tehnyt nainen.

Lue seuraavaksi