Tutkija: Suomessa on massatyöttömyys – koskettaa jo miljoonaa suomalaista

Suomen työllisyystilanne näyttää pahentuvan entisestään syksyllä. Nyt yritykset eivät enää lomauta, vaan irtisanovat työntekijöitä entistä herkemmin. Tutkijan mukaan on syytä puhua jo massatyöttömyydestä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vielä viime keväänä Suomen taloustilanne näytti kääntyneen pitkästä aikaa parempaan suuntaan. Vienti piristyi maailmantalouden vanavedessä ja työllisyysluvut paranivat ensimmäistä kertaa moneen vuoteen.

Mutta nyt alkava syksy on tuomassa mukanaan harmauden myös työmarkkinoille.

– Näitä viime aikoina tulleita yt-uutisia ja nyt syksyllä heikkenevää talouskasvua kun katsoo, niin pahaa pelkään, että tässä tulee taas vaikea syksy. Työllisten määrä vähenee ja työttömyys lisääntyy, sanoo Pellervon taloustutkimuksen (PTT:n) toimitusjohtaja Pasi Holm.

Viime viikkoina yt-neuvotteluista tai irtisanomisista ovat ilmoittaneet muun muassa Itella, Fazer, VTT, Sanoma, Valio, DNA ja Säteilyturvakeskus.

SAK:n keräämien tuoreiden tilastojen mukaan kahden viime kuun aikana Suomessa on irtisanottu selvästi enemmän väkeä kuin aiemmin.

Esimerkiksi heinäkuussa irtisanottiin noin 1 000 henkilöä, kun viime vuonna samaan aikaan irtisanottuja oli noin 200 henkilöä.

Nyt yhä useampi yritys ei enää lomauta työntekijöitä, vaan jakaa saman tien lähtöpassit. Syynä on ennätyspitkäksi venynyt taantuma. Monella yrityksellä ei ole enää varaa odotella parempia aikoja.

– Yrityksissä on pidetty ikään kuin varatyövoimaa suhdanteiden parantumisen varalle. Nyt kun tämä tilanne on pitkittynyt ja pitkittynyt, niin nyt saneerataan sitä varatyövoimaa pois. Tuotantoa pystytään usein pyörittämään pienemmälläkin työvoimalla, sanoo neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Avoimia työpaikkoja vähän

Samaan aikaan Suomessa on avoimia työpaikkoja entistä vähemmän. Tilastokeskuksen tällä viikolla julkaisemien lukujen mukaan avoimia työpaikkoja oli vuoden toisella neljänneksellä noin 28 000 eli 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samana aikana.

Monelle työttömäksi jäävälle tilanne tarkoittaa sitä, että mahdollista uutta työtä on entistä vähemmän tarjolla.

– Avoimien työpaikkojen määrä heijastaa sitä, että yritykset eivät laita uusia paikkoja niin helposti enää hakuun, sillä vaikean tilanteen uskotaan pitkittyvän. Esimerkiksi eläkkeelle lähtevän tilalle ei välttämättä oteta korvaavaa työntekijää, sanoo Pasi Holm PTT:stä.

Pitkään Suomen työmarkkinoita tutkinut ja seurannut valtiotieteiden tohtori Pekka Tiainen pitää työllisyystilannetta nyt poikkeuksellisen vakavana. Iso osa työttömistä on piilotyöttömiä, jotka eivät suoraan näy virallisissa tilastoissa.

– Nyt ollaan jo 450 000 työttömän lukemissa eli kyllä meillä massatyöttömyydestä on syytä puhua, kiteyttää Tiainen.

Hänen mukaansa työttömyys koskettaa Suomessa jo todella isoa osaa ihmisistä.

– Vuoden mittaan työttömyys kohdistuu eri ihmisiin. Viime vuonna oli työttömänä 650 000 eri henkilöä, kun toisilla työttömyys alkoi ja toisilla loppui. Työttömyys koskettaa suoraan miljoonaa suomalaista joko omakohtaisesti tai perheenjäsenen kautta, sanoo Tiainen.

Tilastokeskuksen virallisten tilastojen mukaan Suomen työttömyysaste oli heinäkuussa seitsemän prosenttia, mikä on 0,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli 193 000. Työttömyysluvut vaihtelevat kausittain. Esimerkiksi toukokuussa työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan 296 000.