1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Islamistit muuttivat USA:n hylättyyn lähetystöön

Islamistiryhmä Fajr Libyan jäsenet sanovat, että he ovat asettuneet asuntoihin varmistaakseen, ettei niissä käy varkaita.

Ulkomaat
Islamistiryhmä Fajr Libyan jäseniä Yhdysvaltain lähetystön asuntojen edustalla.
Islamistiryhmä Fajr Libyan jäseniä kokoontuneena Yhdysvaltain lähetystön asuntojen edustalle 31. elokuuta.Mahmud Turkia / AFP / Lehtikuva

Islamistitaistelijat sanovat ottaneensa haltuun Libyassa Yhdysvaltain lähetystön asunnot. Yhdysvallat lähetti jo heinäkuussa Tripolin lähetystön työntekijät kotiin turvallisuustilanteen takia.

Yhdysvallat tuki islamistitaistelijoita yli kolmen vuoden takaisessa diktaattori Muammar Gaddafin syrjäytyksessä. Tänä päivänä Yhdysvaltain suhde Libyaan on yhä kuumempi peruna lähetystön uusien asukkaiden takia – ottaen huomioon myös kahden vuoden takaisen suurlähettilään surman Benghazissa.

Asunnot haltuun ottanut Fajr Libya -ryhmä ei kuitenkaan ole sidoksissa äärimieliseen Ansar al-Shariahiin, jota syytetään suurlähettiläs Chris Stevensin ja kolmen muun amerikkalaisen tappamisesta WTC-iskujen vuosipäivänä 2012.

Kansainvälisten uutistoimistojen journalistit saivat vierailla lähetystörakennuksessa sunnuntaina islamistitaistelijoiden kutsumina. Sisällä oli edelleen tietokoneita, televisioita, juoksumattoja ja ruokaa.

Yhdysvaltain Libyan-lähettiläs Deborah Jones sanoo, että Tripolin lähetystöä vartioidaan, ei rosvota. Jones itse on Maltan saarella.

Nettipalvelu Youtubeen ladatulla videolla näkyy, kuinka ilakoivien miesten joukkio seisoo rakennusten ulkopuolella uima-altaan luona. Useat hyppäävät altaaseen riemunhuutojen saattelemina.

Islamistiryhmä Fajr Libyan jäsenet sanovat, että he ovat asettuneet asuntoihin varmistaakseen, ettei niissä käy varkaita.

Yhdysvaltain hallinto päätti evakuoida Tripolin diplomaatit sen jälkeen, kun lentokentällä syttyi rajuja aseellisten ryhmien välisiä taisteluita.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi