1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuuba rajoittaa lentomatkustajien maahantuontia – Miamin Pikku-Havannan kaupat hiljenivät

Kiristysten taustalla on laajan ammattimaisen maahantuonnin rajoittaminen. Valtio haluaa ulkomailla asuvien kuubalaisten auttavan sukulaisiaan mieluummin raha- kuin tavaralähetyksillä.

Kuuba tiukentaa kansainvälisten matkustajien tuontirajoituksia. Sadat tuhannet kuubalaiset ja amerikankuubalaiset ovat tuoneet maahan ulkomaalaisia tavaroita vuosittain noin kahden miljardin euron arvosta sen jälkeen, kun Yhdysvalloista saapuvien lentomatkustajien rajoituksia poistettiin vuonna 2009.

Tavallisille kuubalaisille uudet säännöt tarkoittavat korkealaatuisten kulutustuotteiden saannin vaikeutumista. Maan hallitus perustelee rajoituksilla tähdättävän ammattimaisia "muuleja" vastaan. Nämä ihmiset ovat toimittaneet tavaroita niin harmaille markkinoille kuin virallisiin kauppoihin, joiden pitäisi sääntöjen mukaan ostaa myytävänsä valtiolta.

Erään muulin epäillään tuoneen maahan vuoden aikana 41 tietokoneen monitoria ja 66 televisiota. Keskivertolentomatkustaja tuo Kuubaan vuodessa tavaraa yli 3 000  dollarin eli liki 2 300 euron arvosta, selviää viime vuonna tehdystä tutkimuksesta. Arvioiden mukaan 60 prosenttia tavaroista menee sukulaisille ja loput mustan pörssin kauppoihin.

Kymmenen kiloa pesuaineita, paritkymmenet rintaliivit

Muutokset tulevat voimaan tänään maanantaina. Matkustajat saavat syyskuun alusta tuoda Kuubaan esimerkiksi 10 kiloa pesuaineita, määrä on puolet pienempi kuin ennen. Samoin vaikkapa rintaliivejä saa tuoda tästä päivästä lähtien puolet vähemmän kuin ennen, määrä oli 48, nyt 24. Myös tullimaksut nousevat.

Rajoitukset ovat suututtaneet monet:

– Rajoituksista on vain haittaa. Ne hyödyttävät ainoastaan valtion monopolikauppoja, on arvioitu muun muassa Kuuban virallisen lehden Granman verkkosivuilla.

Asiantuntija-arvioiden mukaan valtio haluaa, että ulkomailla asuvat kuubalaiset auttavat omaisiaan kotimaassa käteislähetyksillä. Niitä valtio verottaa.

Sääntöjen muutos näkyy jo Yhdysvalloissa Miamissa, jossa on runsaasti kauppoja, joissa kuubalaiset ovat asioineet. Pikku-Havannan kaupat ovat tyhjentyneet, sillä kuubalaiset eivät ole täysin varmoja siitä, kuinka paljon he voivat viedä tavaraa Kuubaan.