Ylen kirjeenvaihtaja: Yhdysvalloissa kynnys aseistamiseen melko korkea

Olli-Pekka Sulasman mukaan Yhdysvalloissa on valmiuksia mennä pakotteissa pidemmälle kuin Euroopassa.

Ulkomaat
Venäjä-mieliset sotilaat lepäsivät Starobesheve, Ukrainassa sunnuntaina.
Venäjä-mieliset sotilaat pitivät taukoa Starobeshevessa, Ukrainassa sunnuntaina.Francisco Leon / AFP / Lehtikuva

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Olli-Pekka Sulasman mukaan kynnys kaikki sotilaallisiin toimiin on Yhdysvalloissa yhä melko korkea, myös aseistamiseen.

Kaksi yhdysvaltalaista senaattoria on ehdottanut aseiden toimittamista Ukrainaan.

– Täällä on kolmen kuukauden päästä kongressivaalit. Viimeinen asia, jota nämä kansanedustajat nyt haluaisivat on se, että Valkoinen talo alkaisi konsultoida kongressia sotilaallisten toimien aloittamiseksi tai laajentamiseksi, ei vain Ukrainasta vaan myös Irakista.

Sulasma sanoo, että maa on hyvin väsynyt sotiin.

– Mandaatin antaminen sotilaallisiin toimiin tänä syksynä voisi suoranaisesti olla poliittinen itsemurha, etenkin Ukrainan kohdalla, koska amerikkalaisille on ainakin tähän asti koko ajan selitetty, että Ukrainan kriisistä ei ole suoranaista turvallisuusuhkaa Yhdysvalloille.

Sulasma kertoo, että presidentti Barack Obaman hallinto on ottanut kiitellen vastaan sen, että EU-maat ovat päättäneet panna valmisteluun nykyistä tiukemmat talouspakotteet Venäjää vastaan.

– Yhdysvallat kulkee varmasti Euroopan rinnalla tässä asiassa, sillä täällä on valmiuksia mennä pakotteissa pidemmälle kuin Euroopassa, koska ne eivät kolahda yhtä paljon Yhdysvaltoihin kuin Eurooppaan.