1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mepit pitävät Kataiselle kaavailtua tehtävää tärkeänä

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen sanoo, että kasvussa ja työllisyydessä on iso paino tällä vaalikaudella ja tulevaisuudessa.

Heidi Hautala (vas.), Sirpa Pietikäinen ja Liisa Jaakonsaari Aamu-tv:ssä maanantaina. Kuva: Yle

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet europarlamentaarikot pitävät entiselle pääministerille Jyrki Kataiselle kaavailtua tehtävää tärkeänä. Korkea-arvoisen EU-lähteen mukaan Katainen on nousemasssa uuden EU-komission varapuheenjohtajaksi. Hän on saamassa vastuulleen kasvu- ja työllisyysasiat.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen huomauttaa, että kasvussa ja työllisyydessä on iso paino tällä vaalikaudella ja tulevaisuudessa.

– Mielestäni perustellusti voi sanoa, että hänestä tulee komission puheenjohtajan oikea käsi.

Pietikäinen sanoo, että komission varapuheenjohtajien rooli on muuttumassa ja niin sanotut superkomissaarit vastaavat tietyn alueen kokonaisvalmistelusta ja eri osa-alueiden yhteensovittamisesta.

Myös sosiaalidemokraattien Liisa Jaakonsaaren mukaan kyseessä on hyvin tärkeä tehtävä. Hän sanoo, että politiikan painopiste on siirtymässä kriisistä ja leikkauksista kasvuun sekä työllisyyteen, mikä korostaa kyseisen komissaarin asemaa.

Vihreiden Heidi Hautala huomauttaa, että vihreät ja vasemmisto ovat kritisoineet Kataista Euroopan parlamentissa siitä, että hän olisi vain budjettikurin ystävä.

– Luulen, että nyt hän löytää sen edestään, että hänen täytyy tasapainottaa se kasvun ja työllisyyden kanssa. Sitähän koordinointi tarkoittaa, että siellä on erilaisia näkemyksiä ja näkökohtia, joiden tasapaino on tärkeä, ja kyllä hänellä on varmasti kaikki kyvyt sen löytämiseen. Uskon myös, että tämä on tärkeä tehtävä.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nimittää 6–7 varapuheenjohtajaa uuteen komissioonsa.