Hyppää sisältöön

Kanerva Ukrainan tilanteesta: Isot hälytyssireenit päälle

Ilkka Kanervan mukaan kansainvälisen yhteisön on syytä varautua rauhanturva- tai kriisinhallintaoperaatioon, jotta "brutaalit toimet" saataisiin hallintaan.

Ilkka Kanerva. Kuva: Yle

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva luonnehtii Ukrainan tämänhetkistä tilannetta äärimmäisen vakavaksi. Kanervan mukaan kriisi saattaa leimahtaa avoimeksi sodankäynniksi.

– Kaukana ei todellakaan olla. Matalan intensiteetin sota on eskaloitumassa, tässä on isot hälytyssireenit syytä panna päälle, Kanerva sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa maanantaina.

Kanerva on jo aiemmin todennut, että Ukrainan kriisiin voitaisiin puuttua rauhanturva- tai kriisinhallintaoperaatiolla. Tämä toteutettaisiin joko Etyjin alaisuudessa tai YK:n valtuuttamana.

– Jos sotilaallinen tilanne kiristyy Itä-Ukrainassa, niin kansainvälisen yhteisön täytyy jossain vaiheessa ottaa tämä vaihtoehto käyttöön. Kansainvälisen yhteisön tulo tarkoittaisi tilanteen rauhoittamista siellä, jotta brutaalit toimet saataisiin paremmin hallintaan.

Etyjin edustajia – Kanerva mukaan lukien – on menossa tällä viikolla Moskovaan keskustelemaan krisiisistä. He tapaavat Venäjän ulkopoliittista johtoa ulkoministeri Sergei Lavrovia myöten.

– Tehtäväni on mennä keskustelemaan siitä, miten Venäjä palaa Etyjin perheeseen niin, että järjestön periaatteita ja pöytätapoja noudatetaan.

"Entistä päättäväisemmät toimet ovat välttämättömät"

Ukrainan ja Venäjän neuvottelut Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi jatkuvat tänään Minskissä, Valko-Venäjällä. Myös Itä-Ukrainan separatistien johtoon kuuluva Andrei Purgin on ilmoittanut osallistuvansa kokoukseen, mutta mitään läpimurtoa ei ole odotettavissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi sunnuntaina, että Ukrainan kriisin loppuminen on maan johdon poliittisesta tahdosta kiinni. Länsimaissa monet tulkitsivat Putinin halajavan Itä-Ukrainalle jonkinasteista itsenäisyyttä. Kremlin tiedottaja tarkensi pian, että Itä-Ukrainan tulee jatkossakin kuulua Ukrainaan.

– Hämmennyin entistä enemmän, kun Putinin lausunnoista alkoi esiintyä erimielisyyttä jopa Kremlin suunnalla. Lausunnon sävy oli sellainen, että entistä päättäväisemmät toimet rauhan suuntaan ovat välttämättömät.

Viime lauantaina EU-johtajat sopivat uusien Venäjä-pakotteiden valmistelusta. Kanerva ymmärtää ruuvin kiristämistä, koska tähänastiset toimet eivät ole tuottaneet toivottuja tuloksia.

– Näillä koetetaan saada Venäjä neuvottelupöytään. Pakotteet ovat vaihtoehtoja sille, että tartuttaisiin julmempiin ja kylmempiin mahdollisuuksiin. Sitä tässä tuskin kukaan meistä haluaa.