Hyppää sisältöön

Ei kiitos pakasteita pussiin – 20 000 suomalaista vähentää muovia syyskuun ajaksi

Suomessa käytetään arviolta 300 miljoonaa muovipussia vuodessa. Näin laskee Facebookissa toimiva tukiryhmä, joka edistää tänään alkanutta muovitonta syyskuuta.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Muovilta ei välty oikein missään. Järvien rannoilla repaleiset muovipussit ovat tuttu näky, ja metsistäkin muovia löytyy satunnaisten kulkijoiden jäljiltä.

Muovia tunkeutuu arkeen kuin huomaamatta, niinpä Facebookissa sai alkunsa Muoviton syyskuu -kampanja (siirryt toiseen palveluun). Kampanjassa kannustetaan esimerkiksi välttämään muovipussien käyttöä koko kuukauden ajan.

Mukaan on ilmoittautunut maanantaiaamuun mennessä vajaat 20 000 ihmistä. Yksi heistä on ympäristöneuvontayritys Ekokumppanien projektipäällikkö Harri Helin, joka ihmetteli muovia viimeksi apteekkireissulla.

– Lääkkeet olivat muovipurkissa, joka oli muovirasiassa. Pyytämättä yrittivät sulloa vielä ylimääräiseen muovipussiin. Sitä muovia tyrkytetään ihmisille.

Muoviin pakattujen ruokatavaroiden sijaan irtotavaraa

Muovitonta syyskuuta voi kukin toteuttaa haluamallaan tavalla. Harri Helin päätti sanoa ei ylimääräiselle muoville. Muovipussien välttämisen lisäksi hän aikoo ostaa kaupasta mahdollisimman paljon irtotavarana, eikä muoviin pakattuna.

Muovia tyrkytetään ihmisille.

Harri Helin

Muovisten pakkausten välttäminen voi osoittautua hankalaksi. Satu Saunio Vegaaniliitosta mietti ennen syyskuun alkua jo esimerkiksi pastahyllyllä, että saattaa makaronin syöminen jäädä muovipakkausten takia vähiin.

– Sellainen yksittäinen asia, mikä muovissa ärsyttää on se, että jos ostaa vaikka mehutölkin, niin siinä on se muovikorkki, vaikkei mitään läikkymisvaaraa kotioloissa olisikaan, Satu Saunio tuhahtaa.

Kampanjalla voi vaikuttaa

Harri Helin uskoo kampanjan vaikutukseen, sillä hän oli mukana Ilmankos-hankkeessa, joka poiki lihattoman lokakuun.Kampanja sai tuhannet suomalaiset luopumaan lihasta kuukauden ajaksi.

Kohta me itsekin rupeamme muuttumaan muoviksi ja käyttämään muovia ravintona.

Harri Helin

Muoviton syyskuu ei ehkä pienennä Tyynessä valtameressä kelluvaa kahden Teksasin kokoista muovilauttaa, mutta Itämeren ja lähijärvien muovimäärään vaikutusta voi olla. Merissä muovi nimittäin hioutuu pieneksi mujuksi, jota taas esimerkiksi kalat ja linnut luulevat ruuaksi. Luonnon kiertokulku takaa muovin päätymisen lautasellemme, maalailee Helin.

– Kohtahan me itsekin rupeamme muuttumaan muoviksi ja käyttämään muovia ravintona, sanoo Helin kuivasti naurahtaen.

.
.