1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Venäjän ulkoministeri vaatii tulitaukoa – "Venäjä ei hyökkää Ukrainaan"

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on puhunut yliopisto-opiskelijoille Moskovassa. Ukrainan kriisiä ratkotaan tänään Valko-Venäjällä. Lavrov painottaa, että neuvotteluissa on pyrittävä välittömään tulitaukoon.

Ukraina
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov.Sergei Chirikov / EPA

Ukrainan joukkojen on vetäydyttävä asemista, joista ne voivat tähdätä siviilikohteisiin, vaatii Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Tilanteen ratkaisusta neuvotellaan jälleen tänään maanantaina. Lavrov painottaa, että keskusteluissa on pyrittävä saamaan välittömästi tulitauko Itä-Ukrainaan, ilman ehtoja.

Yliopisto-opiskelijoille Moskovassa puhunut Lavrov vakuutti, ettei Venäjä aio hyökätä Ukrainaan. Sotilasliitto Nato on arvioinut, että Ukrainassa olisi ainakin tuhat venäläissotilasta.

Jos Euroopan unioni ja Yhdysvallat määräävät uusia pakotteita Venäjälle, se vastaa Lavrovin mukaan "suojelemalla talouttaan, kansalaisiaan ja yrityksiään".

Venäjä erotettiin maaliskuussa johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmästä, Venäjän liitettyä Ukrainan Krimin itseensä. Entinen G8-ryhmä jatkaa G7:nä.

– Se on menettänyt merkitystään sen jälkeen, kun G20 perustettiin, Lavrov kertoi käsityksensä G7:n roolista.

G20-ryhmään kuuluuvat maailman 19 rikkainta valtiota sekä EU:n edustus.

Neuvotteluihin Valko-Venäjällä Minskissä kokoontuvat tänään Venäjän, Ukrainan, Itä-Ukrainan separatistien ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajat. Separatistien osallistumisesta ei ole täyttä varmuutta.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi