Kantapää ei enää ole villasukan tekijän kompastuskivi

Villasukka kestää pesua ja hoitoa, mikäli sukka sisältää neljänneksen polyamidia ja nylonia, kerrotaan Etelä-Pohjanmaan käsi- ja taideteollisuusyhdistyksestä. Kantapää ei ole enää se hankalin vaihe sukan tekemisessä. Apuun ovat tulleet hyvät ohjeet.

Kotimaa
Villasukkia ja lankoja pöydällä
Syyskuun 17. päivä alkava Roosanauha-keräys tuo lankavalikoimaan vaaleanpunaisia lankoja.Pauliina Jaakkola / Yle

Kylmien ilmojen koittaessa kaivaa moni sukkapuikot esiin ja loihtii itselleen villasukat. Tämän syksyn sukkamuoti tarjoaa värikkyyttä. Esimerkiksi syyskuun puolivälissä alkava Roosanauha-kampanja tuo tarjolle monenlaisia värejä, sekä mallikirjan erilaisten neulemallien ja raitojen tekoon. Etelä-Pohjanmaan käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen markkinointipäällikkö Maria Hemminki-Haapojan mukaan villasukkia kutovat kaikenikäiset, mutta naisten hommaa se on silti edelleen.

– Ei ole kovinkaan montaa miestä, jotka kutoisi villasukkia, Hemminki-Haapoja kertoo.

Kantapää ei ole enää se hankalin vaihe sukan teossa. Hemminki-Haapojan mukaan hyvät ohjeet esimerkiksi lankavyyhdeissä ovat auttaneet monia selättämään ongelman.

– Joka on aatellut, että se kantapää on se hankalin, niin sanoo, että "mä katoin vaan siitä ohjeesta ja silmukka kerrallaan mietin ja sain onnistumaan". En usko, että se on ylitsepääsemätön ongelma ollenkaan, Hemminki-Haapoja toteaa.

Alpakasta lämpöisimmät sukat

Villasukkia pöydällä
Pauliina Jaakkola / Yle

Hemminki-Haapojan mukaan hyvä villasukka sisältää 75-80 prosenttia villaa. Loppuosa sisältää polyamidia ja nylonia.

– Siitä saadaan sitten kestävyyttä, Hemminki-Haapoja toteaa.

Neuloa voi myös 100 prosenttisella villalangalla, jos haluaa lämpöiset sukat. Hemminki-Haapoja suosittelee kokeilemaan myös 100 prosenttista alpakanvillaa.

– Alpakka on vielä lämpimämpää kuin villa, mutta ehkä ne ovat sellaisia sukkia, joita käytetään esimerkiksi, jos on oikein kovat pakkaset.

Uskaltaa pestä

Sekoitemateriaalista tehdyn villasukan uskaltaa huoletta pestä. Tärkeää on kuitenkin katsoa langan vyötteestä hoito-ohje. Jos villasukat antaa esimerkiksi lahjaksi, kannattaa langan vyöte laittaa mukaan. Tällöin myös lahjan saaja näkee, pystyykö sukat konepestä.

– Useimmat langat ovat konepestäviä. Varsinkin jos lanka sisältää polyamidia, on sukat mahdolllista konepestä 40 asteessa, Hemminki-Haapoja kertoo.

Erityisesti lämpötilojen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei villasukka pääse kutistumaan. Käytössä mikä tahansa sukka kuitenkin kuluu ja voi mennä rikki. Ennen villasukat pääsääntöisesti parsittiin, mutta nykyajan kertakäyttökulttuurissa se on harvinaistunut. Silti Haapoja-Hemminki uskoo, ettei parsiminen ole kokonaan katoavaa kansanperinnettä.

– Jos on pieni reikä, niin sitten vain parsimaan, Hemminki-Haapoja kertoo. Siihenkin löytyy netistä yksityiskohtaiset ohjeet.