Suomen suurin tieurakka ohi – poistaa hurjan määrän kolareita

Autoilu Kotkan ja Helsingin välillä nopeutuu, kun kaksi viimeistä moottoritieosuutta avataan tänään liikenteelle. E18-tien Kotka–Koskenkylä-urakka valmistuu etujassa.

Kotimaa
Havainnekuva Ahvenkosken valmiista sillasta.
Liikennevirasto

E18-tie Kotkan ja Koskenkylän välillä avautuu kokonaisuudessaan liikenteelle maanantaina.

Yhteensä lähes 53 kilometriä pitkän moottoritien kaksi viimeistä tieosuutta, Loviisan ja Ruotsinpyhtään sekä Ruotsinpyhtään ja Ahvenkosken väliset osuudet, valmistuivat viimeisinä.

– Moottoritie lisää liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Kymmenessä vuodessa vältytään arviolta noin 110:ltä henkilövahinkoon johtavalta onnettomuudelta. Ruuhkat poistuvat lähes kokonaan ja matka-aika lyhenee Koskenkylän ja Kotkan välillä noin kahdeksan minuuttia, lupaa projektinjohtaja Jukka Hietaniemi Liikennevirastosta.

Samalla otetaan käyttöön liikennetelematiikka Porvoon ja Kotkan välillä. Autoilijat pääsevät ajamaan myös 470 metriä pitkää Markkinamäen tunnelia, joka itään päin ajettaessa johtaa Ahvenkosken silloille.

Hankkeessa rakennettiin kokonaisuudessaan 68 siltaa.

Läpinäkyvät melusuojaukset

35 kilometrin matkalle rakennettujen meluesteiden ansiosta tien läheisyydessä asuvat ihmiset eivät enää altistu haitalliselle yli 55 desibelin melulle.

– Maisemallisesti keskeisimmät kohteiden melusuojaukset, kuten vesistöylityksien sillat, tehtiin kokonaan läpinäkyviksi ensimmäistä kertaa Suomessa, Hietaniemi kertoo.

Kaikille tienkäyttäjille näkyy myös se, että liikennetelematiikka otetaan tänään käyttöön Porvoon ja Kotkan välillä. Telematiikan avulla seurataan liikenteen määrää, nopeutta ja paikallisia ympäristöolosuhteita. Tämän informaation avulla liikennettä ohjataan etäohjattavilla liikennemerkeillä ja infotauluilla.

Valmista etuajassa

Tien rakentaminen alkoi marraskuussa 2011 ja se valmistuu kuukauden suunniteltua aikataulua nopeammin. Kyseessä on Suomen suurin viime vuosina käynnissä ollut tieurakka. Edellinen suururakka oli E18-tien Muurla–Lohja-väli, joka valmistui vuoden 2009 alussa.

– Saimme eniten liikennettä häiritsevät työt tehtyä jo viime vuoden puolella. Yhteistyö alueen asukkaiden, tielläliikkujien ja viranomaisten kanssa on sujunut hyvin, Hietaniemi toteaa.

E18 Koskenkylä–Kotka-moottoritie toteutetaan elinkaarimallilla, jossa Liikennevirasto on tilaaja ja palveluntuottajana toimii Tieyhtiö Valtatie 7 Oy. Elinkaarimallissa palveluntuottaja vastaa moottoritien suunnittelusta, rakentamisesta, rahoituksesta sekä hoito- ja ylläpitotehtävistä vuoteen 2026 asti.

Kaiken kaikkiaan tiejärjestelyt ovat valmiita vuoden 2015 lopussa.