Hyppää sisältöön

Sampsa Kataja: Suomi ei pärjää yksin, jos Venäjä uhkaa

Yle Satakunnan uudistuneessa maakuntaparlamentissa haastateltu kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) vaatii keskustelua Nato-jäsenyydestä. Hän katsoo, että Natoon liittyminen toisi Suomelle turvaa.

Kuva: Yle

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) katsoo, että Suomen on syytä harkita Nato-jäsenyyttä nopeasti. Katajan mielestä Venäjän ja Ukrainan ajautuminen sodan partaalle vaatii Suomelta reagointia.

– Nato-kysymyksessä pitää vakavasti pohtia eri vaihtoehtoja nyt, kun tilanne sitä vaatii. Moni on sanonut, että kun Viron patsaskiista oli päällä, Virolla olisi ollut sama kohtalo kuin Georgiassa ja nyt Ukrainassa, jos Viro ei olisi Naton jäsen, Kataja sanoo.

Katajan mielestä Suomen väkiluku ja resurssit ovat niin pienet, että liittoutuminen olisi järkevä vaihtoehto.

– Emme pärjää yksin isoa naapuriamme vastaan, jos Venäjä jonain päivänä katsoo, että heillä on intressejä omien oikeuksiensa turvaamiseksi. Näin Venäjä on katsonut monessa muussa maassa, Kataja sanoo.

Lisäisikö keskustelu jännitteitä?

Kataja kertoi kannastaan Yle Satakunnan uudistuneessa Maakuntaparlamentti-ohjelmassa. Aiemmin yhden kansanedustajan radiohaastatteluna toteutettu ohjelma nähdään jatkossa Yle Areenassa, ja keskustelu käydään kahden kansanedustajan välillä.

Katajan vastinparina oli ensimmäisessä uudistuneessa Maakuntaparlamentissa vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski. Myllykosken mielestä Naton jäsenyyttä ei kannata miettiä tässä tilanteessa.

– Nyt ei ole otollinen hetki keskustella Nato-jäsenyydestä. Tunnelma Suomen ja Venäjän välillä kiristyisi äärimmilleen, Myllykoski sanoo.

Nato-jäsenyyden kannatus on mielepidetiedustelujen mukaan kasvanut Ukrainan kriisin aikana. Enemmistö suomalaisista on kuitenkin edelleen liittoutumista vastaan.