Asiantuntijat Itä-Suomessa ja Intiassa yhdistävät voimansa suusyövän selättämiseksi

Suusyövän varhaiseen diagnosointiin, ennaltaehkäisyyn ja hoitoon etsitään parhaimpia menetelmiä Itä-Suomen yliopiston ja Intian syöpäinstituutin yhteishankkeessa. Toiveena on esimerkiksi löytää purkan tai fluoritabletin kaltainen keino ennaltaehkäistä syöpää.

terveys
Hammaslääkäri työssään.
YLE / Savo

Kuopiolais-intialaisessa tutkimushankkeessa etsitään uusia menetelmiä suusyöpien seulontaan. Itä-Suomen yliopiston ja Intian syöpäinstituutin yhteishankkeen tarkoituksena on myös kartoittaa syövän synnyn syitä, syöpähoitojen tehokkuutta sekä etsiä keinoja ennaltaehkäistä syöpää.

Suusyöpä on Suomessa harvinainen sairaus: jokin suualueen syöpä todetaan vuosittain keskimäärin 350 ihmisellä. Toisin on Intiassa, jossa suusyöpätapauksia ilmenee 350 viikoittain.

– Intiassa syöpä on yleinen, mutta meilläkin se on lisääntymässä. Se olisi tärkeätä havaita mahdollisimman varhain, koska pitkälle edenneenä sen hoito on vaikeata ja syöpä kehittyy nopeasti. Säännöllinen hammaslääkärissä käynti on tärkeää, jotta hammaslääkäri voi todeta limakalvon muutokset, dosentti Arja Kullaa Itä-Suomen hammaslääketieteen laitokselta kertoo.

Riskitekijät haussa

Toistuva ja pitkäaikainen tupakointi ja alkoholin käyttö lisäävät riskiä sairastua suusyöpään. Tutkimuksessa pyritään löytämään myös muita syitä syövän riskitekijöitä.

– Esimerkiksi tietynlainen ravinto voi lisätä syövän riskiä, Kullaa sanoo.

Tutkimus tarjoaa Kullaan mukaan myös edellytyksiä suusyöpää ennaltaehkäisevien tuotteiden kehittämiselle.

– Yhteistyöyritykset ovat kiinnostuneita Intian markkinoista. Siellä olisi tarvetta Xylitol-purkan tai fluoritabletin kaltaiselle tuotteelle, joka ennaltaehkäisisi syöpää, Kullaa kertoo.