Kokkolan merivartijat siirtyvät tullin kiinteistöön Ykspihlajaan – Öjan asema palveli yli 60 vuotta

Kokkolan Merivartioasema muuttaa Öjasta Ykspihlajaan tullin kiinteistöön syyskuun aikana. Tullin seinänaapuriin on kesän aikana remontoitu 270 neliön tilat merivartijoita varten. Merivartioston neljä eri alusta puolestaan siirtyvät luotsiasema Finnpilotin yhteyteen Ykspihlajaan.

merivartiostot
Kokkolan merivartioasema
Jussi Rovio / Yle

Kokkolan merivartioasemalla on kymmenen merivartijaa ja alue ulottuu Himangalta Oravaisten lahdelle. Merivartioston neljä eri alusta puolestaan siirretään luotsiasema Finnpilotin yhteyteen Ykspihlajaan.

– Matka uudelta merivartioasemalta alusten luo kestää kaksi minuuttia, sillä voimme ajaa suoraan aidatun satama-alueen läpi, sanoo Vallgrundin aseman päällikkö Seppo Penttilä.

Sekä tullin kiinteistö että rannan uotsiasema ovat aivan aidatun satama-alueen vieressä, aidan ulkopuolella.

Penttilän mukaan muutto on hyvä tehdä syyskuussa, kun kesän veneilykausi ja Venetsialaiset ovat ohi. Tullin rakennuksesta on vapautunut tiloja, jotka Merivartioasema on nyt vuokrannut omaan käyttöönsä.

Kokkola on vuoden alusta ollut yksi kolmesta Vallgrundin alueeseen kuuluvasta asemasta. Vallgrundin ja Kokkolan ohella siihen kuuluu myös Kaskisten asema.

Kokkolan nykyinen Merivartioasema rakennettiin Öjaan 1950-luvun alussa, yli 60 vuotta sitten. Öjan rakennusten omistaja on Senaatti-kiinteistöt, joka neuvottelee parhaillaan niiden myynnistä.