1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nuo mainiot miehet mustissaan viihtyvät Sillanpään taustalla

Jari Sillanpään, Pentti Hietasen ja vaikkapa Anne Mattilan taustalla nähty ja kuultu orkesteri on kaakamolais-kemiläinen Men In Black. Tyylikkäästi mustissa puvuissa esiintyvä MIB on pohjoisen poikien, kahden veljesparin perustama kokoonpano.

Kuva: Jyri Laitinen

Veljekset Hägg eli Juhani ja Jani-Petteri sekä veljekset Hautalampi eli Kari ja Pasi kohtasivat ennen vuosituhannen vaihdetta teatteriproduktiossa ja päätyivät soittamaan yhdessä.

Mies nimen takana on kemiläinen, itsekin myöhemmin MIB:ssä soittanut musiikkivaikuttaja Simo Salminen.

– Ne olivat muusikoiden pikkujoulut joskus 2000, joihin Simppa pyysi meitä soittamaan ja hän katsoi kun tulimme tietysti mustissa puvuissa sisään, että "jahas, men in black tuli", muistelee Juhani Hägg napakan nimen syntyä.

Piskuisesta Kaakamon kylästä lähtöisin olevat Häggin veljekset ovat kemiläisten soittajakavereidensa kanssa päätyneet säestämään useita Suomen eturivin artisteja.

– Tänä kesänä on tehty 39 keikkaa Jari Sillanpään kanssa ja syyskuussa olisi vielä neljä lisää, mainitsee Hägg tuoreimmista.

Sana kiirii

Hägg sanoo "pään auenneen" vuonna 2001, kun orkesteri teki yhteistyötä Pentti Hietasen kanssa.

– Jollakin festivaalilla päädyttiin säestämään Pentti Hietasta ja sitä kautta se sana alkoi ilmeisesti kiiriä, Hägg arvelee.

Miehet mustissaan on nähty sittemmin myös esimerkiksi Tapani Kansan ja Tomi Metsäkedon taustalla. Ja sinne taustalle Hägg mieluusti asettuukin.

– Se on erilaista mukavuutta, Hägg tiivistää.

Kaikilla orkesterin jäsenillä on muitakin musiikillisia töitä ja siksikin on vastapainoa lähteä kiertämään keikkalavoja - ikäänkuin kesätyönä.

Vaikka Lappian Pop&Jazz konservatoriossa basson soittoa opettava Hägg on jo kouluarjen aloittanutkin, niin Sillanpään kanssa toteutetaan vielä syksyn minikiertue.

– Syysrundi tehdään ja käydään Levillä, Ylläksellä, Rovaniemellä ja Saariselällä, kertoo Hägg suunnitelmista.