Suurin osa lukioista vaatii tai suosittelee omaa kannettavaa – katso kuntasi lukion tilanne

Suurin osa lukioista suosittelee tai jopa vaatii opiskelijoitaan hankkimaan oman kannettavan tietokoneen opintoja varten. Yle Uutiset kysyi asiaa lähes kolmelta sadalta lukiolta. Osassa lukioista kaikille opiskelijoille kustannetaan koneet omiksi, kun taas suurin osa lukiolaisista joutuu maksamaan sen omasta rahapussista. Osa ylioppilaskirjoituksista tehdään sähköisesti jo kahden vuoden päästä.

Kotimaa
Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.
Yle Uutisten kyselyyn vastanneista lukioista 42 eli vajaat 15 prosenttia kustantaa opiskelijoilleen omat kannettavat koneet tai tabletit.Mikko Kuusisalo / Yle

Tänä syksynä aikaisempaa useampi lukiolainen joutuu hankkimaan oman kannettavan tietokoneen tai tabletin opintoja varten. Suurin osa Suomen lukioista suosittelee tai edellyttää opiskelijoilta omaa kannettavaa konetta.

Yle Uutiset kysyi kunnista ja lukioista, että edellytetäänkö tänä syksynä lukiolaisilta oma kannettava tietokone tai tabletti, ja kuka oppilaiden omat koneet kustantaa. Kyselyyn vastasi Suomen 415 lukiosta 295.

Suurin osa, eli 41 prosenttia lukioista suosittelee, että oppilaalla olisi oma kone käytössään. Lähes 30 prosenttia lukioista vaatii opiskelijoiltaan oman koneen ja toiset lähes 30 prosenttia lukioista ei pidä omaa konetta välttämättömänä.

Opiskelijat eriarvoisessa asemassa eri lukioissa

Osa ylioppilaskirjoituksista tehdään sähköisesti pääsääntöisesti omilla kannettavilla koneilla jo syksyllä 2016. Siihen nähden eri lukioiden opiskelijat ovat eriarvoisessa asemassa toisiinsa verrattuna. Osassa lukioista harjoitellaan ja tehdään koulutehtäviä ahkerasti henkilökohtaisilla koneilla, kun taas toisissa lukioissa yhteiskäytössä olevia koneita käytetään harvemmin tai ei juuri koskaan.

Moni Yle Uutisten kyselyyn vastanneista rehtoreista kertoi, että lukioissa ja kunnissa odotetaan koko Suomen kattavaa yhteistä linjausta siitä, täytyisikö opiskelijoilta edellyttää oman koneen hankintaa ja millainen koneen tulisi olla.

- Jos ajatellaan opiskelijoita ja perheiden asemaa, eihän se kuulosta mitenkään oikeudenmukaiselta, että joissakin lukioissa saa oman koneen ja toisissa sellaisen joutuu itse ostamaan. Sen takia täytyisi olla hyvin selkeä linjaus näihin asioihin. Mikä se tilanne on - tuleeko koulutuksen järjestäjän kustantaa kone vai eikö tule?, ihmettelee Porin suomalaisen yhteislyseon lukion rehtori Mari Aalto.

"Edellytetäänkö lukiolaiselta oma kannettava tietokone tai tabletti?" -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Yli 40 lukiossa opiskelija saa ilmaiseksi oman koneen

Yle Uutisten kyselyyn vastanneista lukioista 42 eli vajaat 15 prosenttia kustantaa opiskelijoilleen omat kannettavat koneet tai tabletit. Henkilökohtaiset koneet kustantavat kunnat ovat melko pieniä kuntia, joissa on usein vain yksi lukio. Esimerkiksi Merikarvian lukiossa kustannetaan kaikille opiskelijoille koneen lisäksi myös oppikirjat sekä koulumatkat.

42 lukiossa on sovittu erilaisia yhteisrahoitusmalleja, joilla opiskelijat voivat ostaa oman koneen hieman edullisemmin. Usein kunta tai lukio maksaa osan koneista ja opiskelija esimerkiksi kuukausittain pienen summan koneen käytöstä.

Muun muassa Kokemäen lukio hankkii jokaiselle päivälukiolaiselle ylioppilastutkintolautakunnan kriteerit täyttävän kannettavan tietokoneen. Opiskelija itse osallistuu hankintaan 50 eurolla, jolla saa koneen käyttöoikeuden. Opiskelija voi kuitenkin lukio-opiskelunsa päätteeksi lunastaa koneen itselleen toisella 50 eurolla.

Suurimmassa osassa, eli yli 70 prosentissa lukioista oma kone täytyy kustantaa aivan itse, usein vanhempien rahapussista. Moni koulu perustelee asiaa sillä, että lukiossa kaikki opetusmateriaali täytyy ostaa itse, myös kannettava tietokone.

Vanhemmat: "Omien kannettavien ostaminen varallisten ihmisten touhua"

Porin suomalaisessa yhteislyseossa opiskeleva Sonja Pukkila kertoo, että hänen vanhempansa ihmettelivät koulun suositusta ostaa oma kannettava kone.

- He olivat sitä mieltä, että se on vähän hölmöä, että pitäisi ostaa koulua varten läppäri tai tabletti. Heidän mielestä se on vähän liian varallisten ihmisten touhua, Pukkila kertoo.

Samaa koulua käyvä Akseli Kuuririutta toi kouluun oman kannettavan koneen. Hänen mielestä kouluhommat voisivat hankaloitua, jos joutuisi käyttämään yhteiskäytössä olevia koneita.

- Kyllä se voisi tuntua vähän hankalalta, ainakin nyt kun ajattelee, mutta kai se voisi onnistuakin, Kuuririutta miettii.

Yle Uutisten kyselyyn vastanneista lukioista suuri osa ilmoitti, että koulussa on yhteiskäytössä vaihteleva määrä kannettavia koneita tai tabletteja.

Moni lukiolainen joutuukin pärjäämään yhteiskäytössä olevilla koneilla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hakukone: kunnat ja lukiot

Hae lukion nimellä tai kunnalla.

Hae lukion nimellä tai kunnalla.

Lataa aineisto koneellesi Excel-tiedostona. Aineisto on käytettävissä CC-BY-SA 4.0 -lisenssillä. Lähteenä mainittava Yle Uutiset.