1. yle.fi
  2. Uutiset

Sosiaalinen media täyttyy sienikuvista – luvassa vuosisadan sienisato

Kuiva kesä meinasi viedä syksyn sienisadon. Sateet kuitenkin vauhdittivat sienet huimaan kasvuun, ja tällä hetkellä metsissä riittää poimittavaa. Etenkin herkkutattisadosta on tulossa huippuhyvä.

luonto
Tatti sammaleessa.
Markku Karvonen / Yle

Muutama viikko sitten metsäsienten satonäkymät olivat kehnot. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut ihan täysin, sanoo hämeenlinnalainen sieniasiantuntija Mauri Lahti. Kuun vaihde oli tämän syksyn vilkkain sienestysviikonloppu, sillä sääkin suosi sienestäjiä. Lisäksi lauantaina vietettiin valtakunnallista sienipäivää (siirryt toiseen palveluun).

– Metsässä on nyt aika villi meininki. Melkein kaikkea on tarjolla. Vääjäämättä haperokausi rupeaa syyskuun puolella hiljentymään. Herkkutatilla taas voi olla kolmekin satoa vuodessa, ja nyt näyttää siltä, että tästä tulee vuosisadan sato.

Sosiaalinen media pullistelee sienikuvia

Muuttunut tilanne näkyy myös sosiaalisessa mediassa, johon virtaa sienikuvia. Lahti sanoo, että herkkutatti on tämän hetken kuvatuin sieni.

– Sosiaaliseen mediaan kuten facebookiin pukkaa koko ajan uutta herkkutatin kuvaa. Paljon muitakin lajeja on näkynyt, ja ihmiset tuntuvat olevan kiinnostuneita tutustumaan uusiin lajeihin.

Herkkutatti on tämän hetken kuvatuin sieni.

Mauri Lahti

Sienestäjät ovat kehuneet tämän syksyn sieniä hyväkuntoisiksi. Syynä on Lahden mukaan sienisesongin myöhäinen ajankohta.

– Sieniä syövät toukat ja hyönteiset eivät ehtineet mukaan. Niinpä on päästy nauttimaan puhtaista, liki virheettömistä sienistä – tämä on ollut ilo huomata myös monista valokuvista.

Huippusato on antanut odottaa itseään vuosia

Kuivan kesän jälkeen sateet tekivät lopulta tehtävänsä. Runsasta sienisatoa oli myös odotettu jo jonkin aikaa.

– Sienirintamalla on ollut muutaman vuoden vaisua. Nyt kaikki ne paineet, mitä on jäänyt monelta vuodelta, ne ikään kuin purkaantuvat luonnossa, kuvailee Lahti.

Ilon hetkiä sienimetsässä voi kokea niin kauan kuin lämpöä ja kosteutta riittää, lupaa Lahti.

– Monet sienet antavat satoa pakkaseen ja lumen tuloon asti. Suppilovahverot esimerkiksi ovat vasta tuloillaan.

Lue seuraavaksi